Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνία Κόσοβο και Αλβανίας για ενεργειακή επένδυση

Συμφωνία Κόσοβο και Αλβανίας για ενεργειακή επένδυσηΤο Κόσοβο και η Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 400 kV που θα συνδέει τα δίκτυα τους και θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη κατανάλωση αλλά και θα συμβάλει στη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά και βαλκανικά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας.

Η χρηματοδότηση ύψος 75,4 εκατομμυρίων ευρώ για την 241 χιλιομέτρων γραμμή θα προέλθει από τη Γερμανία.

Το ήμισυ των χρημάτων ως επιχορήγηση και τα υπόλοιπα ως δάνειο από τη γερμανική τράπεζα KfW. «Η γραμμή αυτή θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να συνεργαστούν ως ένα ενιαίο σύστημα διανομής που θα παρέχει αμοιβαία οφέλη για τους πελάτες και των δύο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου Φαντίλ Ισμαιλί κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στην πόλη Πρίζρεν, κοντά στα σύνορα με τη βόρεια Αλβανία. «Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχει την ασφάλεια της ανάπτυξης για το μέλλον μας ...

Συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη των χωρών μας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Νταμιάν Γκικνούρι .

Όταν η νέα γραμμή ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια , θα επιτρέψει στην Αλβανία και στο Κόσοβο την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της μεγιστοποίησης της χρήσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αλβανία το χειμώνα και της καύσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας στο Κόσοβο. Σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ το Κόσοβο παράγει περισσότερο από το 98% της ενέργειας με τον άνθρακα.

Και οι δύο πάντως υποφέρουν από ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής , της ηλικίας των δικτύων και της κλοπής. Το Κόσοβο οι περισσότεροι από τους πολίτες του οποίου είναι αλβανικής καταγωγής, αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου