Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αλβανία: «Εδώ προσλαμβάνονται μαχητές για τη Συρία»

«Στριμώχνονται να προλάβουν οι ισλαμιστές Αλβανοί για να πολεμήσουν στη Συρία»

Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών- SIS, Φάτος Κλόσι, αντέδρασε στις ειδήσεις που φέρονται ότι μέλη της Αλ Κάιντα προσλαμβάνονται στην Αλβανία, προκειμένου να λάβουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας.
Ο Κλόσι δήλωσε ότι πρέπει να παρακολουθούνται τα κύτταρα τρομοκρατών στην Αλβανία και να καταγράφεται η δραστηριότητά τους.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι θετικό και δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Οι οργανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να προσλαμβάνουν Αλβανούς προκειμένου να τους μεταφέρουν στη Συρία, πρέπει να παρακολουθούνται και επίσης να απαγορευτεί η δράση τους.

»Η ροή που έχει αρχίσει είναι δύσκολο να σταματήσει, επειδή υπάρχουν πολλοί Αλβανοί που θέλουν να πάνε στον πόλεμο στη Συρία», τόνισε ο Κλόσι.

Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, παρουσίασε τους τρόπους στρατολόγησης των μαχητών στη Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέθοδοι πρόσληψης των Αλβανών ποικίλουν και εδράζονται στα κοινωνικά δίκτυα, σε μυστικές συναντήσεις, μέσα σε  ισλαμικές οργανώσεις κλπ.

«Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσελκύσουν υποψήφιους. Έτσι, μπορούν να τους προσεγγίσουν μέσω τουFacebook, διοργανώνουν μυστικές συνεδριάσεις και  διάφορες οργανώσεις κάνουν εκδηλώσεις για αυτόν τον σκοπό», είπε ο Κλόσι και τόνισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση της SIS.

«Οι υπεύθυνοι της νέας κυβέρνησης πρέπει να κάνουν ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και να εδραιωθεί ο εξευρωπαϊσμός των θεσμών και της SIS και από κοινού να καταβάλουν προσπάθειες για τέτοια φαινόμενα».

Επιπρόσθετα – αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα- τα μέλη της Επιτροπής για την Ασφάλεια, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η Επιτροπή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να επιλύσει το ζήτημα των προσλήψεων των Αλβανών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Ο σοσιαλιστής βουλευτής, Aben Çuko, δήλωσε  ότι η πρόσληψη των Αλβανών ισλαμιστών στη Συρία αποτελεί ευθύνη και καθήκον της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και άλλων κρατικών οργάνων.

Η επιτροπή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αλλά πέρα από τις συνεδριάσεις και τις υποδείξεις πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ο βουλευτής Paulin Sterkaj, ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή Ασφαλείας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα.

«Η Επιτροπή Ασφαλείας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό. Υπάρχουν θετικά μέτρα, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί Αλβανοί που θέλουν να πάνε στον πόλεμο»,είπε ο Sterkaj.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου