Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Αλβανία - ΠΓΔΜ: Στο επίκεντρο ο ποταμός Ράντικα

Αλβανία - ΠΓΔΜ: Στο επίκεντρο ο ποταμός ΡάντικαΟ υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι συναντήθηκε στο Πόγραδετς (σ.σ.: στα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ) με τον Αλί Αχμέτι, ηγέτη του DUI, του αλβανικού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ.
«Στο Πόγραδετς είχα ένα αδελφικό γεύμα με τον Αλί Αχμέτι, με τον οποίο μοιράστηκα πολύτιμες απόψεις» έγραψε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας στο Twitter, όπου δημοσίευσε και φωτογραφία από το γεύμα αυτό.

Εν τω μεταξύ, η αλβανόφωνη εφημερίδα «Lajmi», που εκδίδεται στην ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυψαν ότι συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του ποταμού Ράντικα, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αλβανία. «Το θέμα αυτό αποτέλεσε μέρος της συνομιλίας ανάμεσα στους δύο συνομιλητές» γράφει η εφημερίδα και προσθέτει ότι οι δύο πολιτικοί δήλωσαν πως «το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών».

Στα Τίρανα, πολίτες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την εκτροπή του ποταμού Ράντικα, με σκοπό την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην κοιλάδα του Λούκοβου.

Οικολόγοι και μέλη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δήλωσαν ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Αλβανία, επειδή θα μειώσει τη ροή του νερού του ποταμού Δρίνου, όπου λειτουργούν μερικοί από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στους οποίους βασίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου