Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ο Παπούλιας και η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας συζήτησαν για την εμπόλεμη κατάσταση

Το καθεστώς της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, δεν έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και εξακολουθεί να ισχύει. Αυτήν την ανησυχία εξέφρασε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Μίμη Κοντχέλι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον επικεφαλής του Ελληνικού Κράτους, Κάρολο Παπούλια.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το αλβανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνεται ότι το καθεστώς πολέμου, η οριοθέτηση της θάλασσας, οι πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία και το πρόβλημα των τοπωνυμιών, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.Είναι άγνωστο, εάν εξήχθησαν κάποια συμπεράσματα μετά τις διμερείς διαπραγματεύσεις, ωστόσο, η συνάντηση ξεκίνησε πολύ εγκάρδια.

Για την κατάργηση της εμπόλεμης κατάστασης, είχε ρωτηθεί σχετικά, πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, όταν επισκέφθηκε τα Τίρανα στις 4 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, Μπουχάρ Νισάνι, δήλωσε ότι είχε ζητήσει την κατάργηση του νόμου αυτού που έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη Φιλίας, που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη.

Ο Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε την Αλβανία ως ευρωπαϊκή χώρα και ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο κύριος υποστηρικτής της για την ταχεία ένταξη στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Η Αλβανή υπουργός Κονχέλι, πληροφόρησε τον κ.Παπούλια για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Αναφερόμενη στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, τη θεώρησε ως ένα καλό μοντέλο που μπορεί να γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων της περιοχής.

--
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

2 σχόλια:

  1. shikoni hartat e shqip. se madhe qe i propagandojne akoma edhe ne shkolle e ne pastaj na kallzoni ku gjendet fashizmi dhe nacionalizmi te shqipetaret apo te greket;
    u thoni shqipetareve mos te kruhen shume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Më pëlqeve te komenti,
    në gjuhën shqipe kundër shqipes...

    Eshtë gjë tjetër pastaj pamundësia dhe pa dashuria për të mos bësh dallim përmes propagandës dhe të vërtetës.

    ΑπάντησηΔιαγραφή