Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

“Ο ρόλος της Αλβανίας στην Άμυνα”

“Η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της προστασίας και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής, όπως εκτιμάται από τη νέα κυβέρνηση των Τιράνων, αποτελεί την πολύ σημαντική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της,  στο πλαίσιο της συμμετοχής της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ”.




“Η αρχιτεκτονική αυτή που ακολουθείται περίπου επί μια εικοσαετία με ενοποιημένες πρωτοβουλίες, παίρνει σάρκα και οστά και η Αλβανία αναδύεται τους τελευταίους μήνες με ένα νέο ρόλο, καθώς διερευνά περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας”.

Το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την Μίμη Κοντχέλι (όπως είπε σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle), βλέπει την προσέγγιση αυτή, της νέας κυβέρνησης των Τιράνων, ως ρεαλιστική, καθώς οραματίζεται ένα σημαντικό ρόλο του αλβανικού παράγοντα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Αλβανία είναι και θα παραμείνει ένας παράγοντας ασφάλειας για την περιοχή και πέραν αυτής. Όταν μιλάμε για το ρόλο της Αλβανίας, μιλάμε για τους Αλβανούς στα Δυτικά Βαλκάνια, για αυτό το ζωτικό μέρος της περιοχής που κατηγορηματικά προχωρά στο δρόμο του μετασχηματισμού και του εκδημοκρατισμού των κοινωνιών, μέσα από τα θεσμικά όργανα, στα οποία οι Αλβανοί εκπροσωπούνται σε εθνικό η περιφερειακό επίπεδο».

Σύμφωνα με την υπουργό Κοντχέλι,  υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση για την ενίσχυση του ρόλου του καλού σε ολόκληρη την περιοχή, διότι η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της Άμυνας.

Πόσο γρήγορα γίνεται η προσέγγιση για την υλοποίησης αυτής της πολιτικής, διαφαίνεται από τις επίσημες επισκέψεις της Υπουργού Άμυνας, πρόσφατα στην Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία και σύντομα στην Τουρκία.

«Αυτές οι χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και επιτείνουμε τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Το γεγονός ότι η Αλβανία είναι  μέλος του ΝΑΤΟ, ανοίγεται  μια νέα, ευρύτερη στρατηγική συνεργασία με τις χώρες αυτές για την υλοποίηση του κοινού έργου.
Οι κοινές πρωτοβουλίες με την Ελλάδα κινούνται προς μια σημαντική βελτίωση των σχέσεων. Παραθέτουμε τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Αβραμόπουλου, ότι «ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Επισημαίνουμε, ότι στο ελληνικό κράτος σπουδάζουν σήμερα 35 σπουδαστές στρατιωτικής σταδιοδρομίας, ως μελλοντικοί ανώτεροι αξιωματικοί της Αλβανίας.
Συγχρόνως οι Έλληνες στρατιωτικοί ολοκλήρωσαν την παράδοση  των  μαθημάτων  υψηλής Ασφάλειας για την Άμυνα της Αλβανίας.

Επιπρόσθετα, με την Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ,  έχουμε στενούς δεσμούς και αποτελεί στρατηγικός εταίρος για την  πολιτική στην Άμυνα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζει στη συνέντευξή της η Υπουργός στην DW- σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα  Shekulli.

--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου