Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Με… βαπόρια και… μουλάρια φτάνει τώρα το χασίς από Αλβανία

1.200 κιλά κατέσχεσε η ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο μέσα σε μια εβδομάδα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
• Από τις εβδομάδες με τη μεγαλύτερη... συγκομιδή στο χασίς ήταν αυτή που πέρασε για την ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο, καθώς ούτε λίγο, ούτε πολύ εντοπίστηκε και κατασχέθηκε πάνω από 1 τόνος σε τρεις περιπτώσεις.
Πρόκειται για καίρια πλήγματα στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία μέσω Ηπείρου (είτε δια ξηράς, είτε δια θαλάσσης) μεταφέρουν το χασίς από την Αλβανία στην Αθήνα (κυρίως).
Είναι χαρακτηριστικό πως η ποσότητα των 805 κιλών που κατασχέθηκε το Σάββατο στο Βάλτο της Πάργας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες που έχει κατασχέσει η τοπική Αστυνομία σε μια μόλις επιχείρηση και γι’ αυτό της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Συνολικά συνελήφθησαν 4 μέλη του κυκλώματος, δύο Έλληνες, ηλικίας 43 και 58 ετών και δύο Αλβανοί, ηλικίας 40 και 45 ετών. Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 35χρονου Αλβανού, ο οποίος όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, αποτελεί τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος και αναζητείται από τις Αρχές (αναλυτικά στη συνέχεια).
Η υπόθεση «ναρκωτικά» το Σάββατο δεν σταμάτησε μόνο στο Βάλτο, αλλά το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι Αρχές εντόπισαν άλλα 32 κιλά χασίς – ποσότητα αμελητέα σε σχέση με την προηγούμενη – αυτή τη φορά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Τα ναρκωτικά ήταν επιμελώς κρυμμένα και οι δράστες αναζητούνται.

Έκαναν… ζέσταμα!
Η ποσότητα του Βάλτου μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί φέτος στην Ήπειρο, αλλά μεσοβδόμαδα, υπενθυμίζεται, πως οι αστυνομικοί σε Πρέβεζα και Γιάννενα έκαναν... ζέσταμα, εντοπίζοντας και κατάσχοντας σχεδόν 400 κιλά! Αρχικά στην Φιλιππιάδα, που κατάσχεσαν 180 και στη συνέχεια στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, όπου  συνελήφθη ένας 43χρονος Έλληνας να μεταφέρει 200 κιλά, έχοντας μάλιστα και Καλάσνικοφ.
Στην τελευταία περίπτωση εικάζεται ότι τα ναρκωτικά πέρασαν μέσα από τα βουνά, φορτωμένα σε μουλάρια, ή μεταφορτώθηκαν νύχτα στις Δρυμάδες, όπου δεν υπάρχει επίσημη δίοδος, αλλά ούτε και άλλος συνοριακός έλεγχος.

Ρεκόρ κατασχέσεων!
Οι παραπάνω ποσότητες, σχεδόν 1.200 κιλά, αποτελούν αναμφίβολα νέο ρεκόρ για την Αστυνομία στην Ήπειρο, ειδικά από τη στιγμή που τα βάζει με τα διάφορα κυκλώματα, έχοντας σοβαρά προβλήματα και στηριζόμενη, πρακτικά, στο φιλότιμο των ανδρών. Να σημειωθεί, ότι όλο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκε στην Ήπειρο κάτι περισσότερο από μισός τόνος χασίς και ήδη πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, η... συγκομιδή έχει ξεπεράσει τους 1,2 τόνους.
Τα περάσματα…
Οι διακινητές, όπως φάνηκε και στις τελευταίες περιπτώσεις, εκμεταλλεύονται τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος με την Αλβανία και είναι αλήθεια πως όσο «ανοίγει» ο καιρός και μειώνεται ο κίνδυνος κάποιου ναυαγίου για τα φουσκωτά που -συνήθως- χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερες θα είναι και οι προσπάθειες να περάσουν το χασίς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Αυτό γίνεται και γιατί, πλέον, η Αστυνομία έχει μάθει καλά τα περάσματα από τα χερσαία σύνορα, είτε αυτά της Ηπείρου, είτε στο κομμάτι της Καστοριάς. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ποσότητες χασίς ξεκινούν τη διαδρομή τους από το Λαζαράτι Αλβανίας, μια κωμόπολη που ζει από την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ουσίας! Το Λαζαράτι βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και χωρίζει τα χωριά της ελληνικής μειονότητας με την πόλη του Αργυροκάστρου. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στο νομό Αργυροκάστρου με 4.000 κατοίκους και όλοι τους ασχολούνται με την χασισοκαλλιέργεια. Το χασίς φορτώνεται στα μέσα μεταφοράς των διακινητών πριν αυτοί εντοπιστούν και συλληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ. στην Ήπειρο, που συνεχίζει να κάνει εξαιρετική δουλειά (και) στον συγκεκριμένο τομέα!

Η υπόθεση του Βάλτου…
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίστηκε σκάφος να προσαράζει σε παραλία του Βάλτου Πρέβεζας. Από το σκάφος αποβιβάστηκαν δύο άτομα και με την βοήθεια άλλων δύο ατόμων που ανέμεναν στην παραλία, μετέφεραν από αυτό, σάκους με ναρκωτικά σε παρακείμενο κτίσμα.
Οι δράστες συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς που είχαν «στήσει» ενέδρα στο σημείο ενώ διαπιστώθηκε ότι οι σάκοι, περιείχαν 710 δέματα με 804 κιλά και 690 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν. Επίσης, κατασχέθηκαν ένα φουσκωτό σκάφος, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας του 43χρονου δράστη, και πέντε κινητά τηλέφωνα.


πρωινος λογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου