Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Σημεία επαφής με Αλβανία για ΑΟΖ

Σε διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Ιταλία και την Αλβανία με σκοπό την υπογραφή σύμβασης για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα, όπως έκανε γνωστό χθες στην ειδική εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγ. Βενιζέλος προσέρχεται με τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτιρ Μπουσάτι στην εκδήλωση για τη στρατηγική της Ε.Ε. σε Αδριατική και Μεσόγειο (φωτ. ΑΠΕ)Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγ. Βενιζέλος προσέρχεται με τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτιρ Μπουσάτι στην εκδήλωση για τη στρατηγική της Ε.Ε. σε Αδριατική και Μεσόγειο (φωτ. ΑΠΕ)
Στο μεταξύ, σημεία επαφής, την ώρα που το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία παραμένει ανοιχτό και ενώ αθετούνται οι δεσμεύσεις της αλβανικής πλευράς για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, φαίνεται πως βρίσκει ο κ. Βενιζέλος με τον Αλβανό ομόλογό του Ντμίτιρ Μπουσάτι, τη στιγμή που η Αλβανία προσδοκά να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. τον Ιούνιο.
Θαλάσσιος σχεδιασμός
«Ο χωροταξικός θαλάσσιος σχεδιασμός, ο καθορισμός των χρήσεων της γης και της θάλασσας, είναι η πρώτη προϋπόθεση για μία ασφαλή επένδυση, είναι το πρώτο κριτήριο και το πρώτο κίνητρο για οποιαδήποτε δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει και ανακήρυξη και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που συμπίπτουν κατ' έκτασιν στο χώρο της Μεσογείου».
«Αξονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αποτελεί η αξιοποίηση των ΑΟΖ», υπογράμμισε, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οικονομικές ζώνες
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.
Στόχος είναι έως το 2020 να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής του Ιονίου, να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του βυθού της Αδριατικής και του Ιονίου και να συγκροτηθεί μία στρατηγική επενδύσεων για τη ζώνη αυτή, επεσήμανε από την πλευρά της η επιτρόπος της Ε.Ε. αρμόδια για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου