Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Arrivederci Roma..? - Δημοψήφισμα στη Βενετία για απόσχιση από την Ιταλία

Arrivederci Roma..? - Δημοψήφισμα στη Βενετία για απόσχιση από την ΙταλίαΜε το δημοψήφισμα στην Κριμαία και τις εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση των κατοίκων της χερσονήσου να ψηφίσουν μαζικά την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένωσή τους με την Ρωσία να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης και τα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, περνάει σε δεύτερη μοίρα, σχεδόν απαρατήρητο για τους περισσότερους, ένα άλλο, κρίσιμο, δημοψήφισμα που ομοίως έχει ως αντικείμενο την απόσχιση μιας περιοχής από ευρωπαϊκό κράτος. Και δη γειτονικό μας...

Ο λόγος για την ιταλική περιοχή Veneto, οι κάτοικοι της οποίας κλήθηκαν στις κάλπες, ήδη από την περασμένη Κυριακή και έως σήμερα το βράδυ, για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απόσχισης της περιοχής τους από την Ιταλία και την ανακήρυξή της σε αυτόνομη, κυρίαρχη Δημοκρατία!
Για όσους τυχόν δεν τα πάνε καλά με την γεωγραφία της γείτονος χώρας, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη στην περιοχή του Veneto είναι η... Βενετία. Η πόλη που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από το ήμισυ των τουριστών που καταφτάνουν στην Ιταλία και φυσικά συνεισφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας!
Η ιστορία του “αυτόνομου” Veneto, με δυο λόγια της πρώην πανίσχυσης Δημοκρατίας της Βενετίας, που στήριζε την οικονομική της ευμάρεια στον εμπορικό αλλά και τον πολεμικό της στόλο, αμφότεροι οι μεγαλύτεροι της εποχής, ξεκινά περίπου τον 7ο προ Χριστού αιώνα και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 180υ αιώνα.
Το 1866 το Veneto ενώθηκε με την υπόλοιπη Ιταλία, πλην όμως ουδέποτε αμβλύνθηκαν οι διαφορές που οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν – εδώ και πολλές γενεές – πως έχουν με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας τους.
Η δυσαρέσκεια των Βενετών απέναντι στη Ρώμη και στην κεντρική διοίκηση της Ιταλίας, μιας χώρας με πλείστα όσα προβλήματα πολιτικά και κυρίως οικονομικά, κλιμακώνεται χρόνο με το χρόνο και θέριεψε τα τελευταία χρόνια, όταν η κρίση χτύπησε την ιταλική οικονομία, υποχρέωσε τους πολιτικούς της ταγούς σε μια σειρά επίπονων για τους Ιταλούς πολίτες αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η Βενετία εξακολουθεί να ζει σε μια δικιά της, ξεχωριστή πραγματικότητα. Ο τουρισμός της επιτρέπει να είναι μακράν η πλουσιότερη περιοχή της Ιταλίας, ενώ στην ενδοχώρα εδρεύουν αρκετές βαριές βιομηχανίες που κρατούν “ζωντανή” και διαφοροποιημένη την οικονομία της όλο τον χρόνο.
“Από την ημέρα που το Veneto ενώθηκε με την Ιταλία, τον 19ο αιώνα, οι κάτοικοί του ουδέποτε ένιωσαν βέροι Ιταλοί. Aκόμα και σήμερα οι περισσότεροι νιώθουν να ασφυκτιούν μέσα σε ένα κράτος με ανίκανες κυβερνήσεις που το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι πώς θα στηρίξουν οικονομικά τον φτωχό Νότο της χώρας, χρησιμοποιώντας τα λεφτά του Βορρά. Το δημοψήφισμα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο που ενώνει τις δύο πλευρές”, σχολίασε ο κ. Gianluca Busato, εκ των ηγετών της μερίδας εκείνης των Βενετσιάνων που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση από την Ιταλία και εκ τω διοργανωτών του σχετικού δημοψηφίσματος.
Ο ίδιος αιτιολογεί τη στάση του μιλώντας στο δίκτυο NBC: “Δεν μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους Ιταλούς ούτε την κουλτούρα, ούτε την ιστορία και τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι διαφορές μας είναι και κοινωνικές και οικονομικές. Κάθε χρόνο πληρώνουμε στην ιταλική κυβέρνηση σχεδόν 100 δισεκατομμύρια σε φόρους, αλλά ούτε τα 30 από αυτά δεν επιστρέφουν στην περιοχή μας με την μορφή κοινωνικών παροχών ή έργων υποδομής. Η κυβέρνηση σπαταλάει τα χρήματά μας. Δεν την χρειαζόμαστε, μόνοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και την περιοχή μας...”.
Επισήμως το δημοψήφισμα δεν συνδέεται και δεν υποστηρίζεται από κάποιο πολιτικό κόμμα. Αλλά οι διοργανωτές εμφανίζονται βέβαιοι πως οι κάτοικοι του Veneto θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία σε ποσοστό πάνω από 60% κι ως εκ τούτου θα τεθεί αυτομάτως θέμα απόσχισης και θα ξεκινήσουν οι πολιτικές διεργασίες προς αυτή την κατέυθυνση.
Ο κ. Busato συμπληρώνει πως ο ΟΗΕ αναγνωρίζει στους λαούς το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής τους και σημειώνει πως ήδη εφτά από τις δέκα νέες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληθυσμό μικρότερο από αυτόν του Veneto. “Εάν η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αυτόνομα κράτη στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί να μην έχουν το ίδιο δικαίωμα εκπροσώπησης τα 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι της “βενετσιάνικης Πολιτείας”;
Την ακριβώς αντίθετη γνώμη και οπτική των πραγμάτων πρεσβεύει ο κ. Pietro Piccinetti, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Κατοίκων του Veneto που αντιτίθενται στην προοπτική απόσχισής του από την “mama Italia”. Μιλώντας με τη σειρά του στο NBC χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αναχρονιστικό και επικίνδυνο. Δηλώνει πως το Veneto δεν μπορεί να επιβιώσει αυτόνομο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στις μέρες μας και μεσούσης της οικονομικής κρίσης δυσκολεύονται να επιβιώσουν οργανωμένα κράτη, πόσο μάλλον μια μικρή, αυτόνομη περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ψήφου ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ. Ήδη από την περασμένη Κυριακή 16 του μηνός οι κάτοικοι σε όλη την Περιφέρεια μπορούσαν να καταθέσουν την ψήφο τους είτε διαδικτυακά (στο site www.plebiscito.eu), είτε τηλεφωνικά, είτε τέλος με τον “παραδοσιακό τρόπο”, σε εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί στις πόλεις Treviso, Padua, Verona και φυσικά στη Βενετία.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα το βράδυ της Παρασκευής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου