Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πρέσβης Ρωσίας στα Τίρανα: Λυπάμαι για τη στάση της Αλβανίας


Ο Λεονίντ Αμπράμοφ δεν έχει έντονη παρουσία στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, σε σύγκριση με τους συναδέλφους του, Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Αλλά τώρα, που η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στην Κριμαία, έπρεπε να δώσει κάποια εξήγηση για τη σύγκριση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρέσβης, εξέφρασε τη λύπη του, που η Αλβανία χειρίζεται με δύο σταθμά το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση, αναφερόμενος στην επίσημη θέση των Τιράνων  στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επικαλέσθηκε  τα λόγια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Κριμαία είχε το δικαίωμα να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, όπως έκανε και το Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά, όταν ρωτήθηκε – συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- εάν οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη Σερβία, έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη λογική της Κριμαίας στην προσάρτηση με τη Ρωσία, να ενωθεί δηλαδή, με το Κοσσυφοπέδιο, ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει για αυτό.

Αντιθέτως μίλησε για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, είπε ότι δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει ή να προβεί σε αναφορά για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία και παρέπεμψε στις θέσεις των Αλβανών ηγετών στο ζήτημα αυτό.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε σε μια πληθώρα παραδειγμάτων, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είναι παρόμοιες αυτών  της  Κριμαίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Τόνισε, όμως ότι στην Κριμαία δεν έγιναν σφαγές και γενοκτονίες, ούτε  ανθρωπιστικές καταστροφές, όπως έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο.

Επεσήμανε ότι η ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς έγινε από ομάδες ατόμων που υποστηρίχθηκαν από τη Δύση και όταν αυτοί ανέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία, το πρώτο μέλημά τους ήταν να καταργήσουν  τη ρωσική γλώσσα στη χώρα, όπου το 45 τοις εκατό του λαού μιλάει τη ρωσική.

Πρόσθεσε ότι «στη Κριμαία πάνω από το 90 τοις εκατό μιλούν τη ρωσική γλώσσα. Για το λαό της Κριμαίας δεν υπήρχε άλλη επιλογή, τουλάχιστον, στο πλαίσιο του ουκρανικού κράτους. Το ουκρανικό κράτος είχε χάσει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του».

--
shqip-abc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου