Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Φωτογραφικό οδοιπορικό σε σύγχρονη Αλβανία και Ελλάδα

«Ένρι Τσανάι: Στην κόψη του κάδρου»

Θεσσαλονίκη
Φωτογραφικό οδοιπορικό σε σύγχρονη Αλβανία και ΕλλάδαΣτην Ελλάδα και τη γενέτειρά του Αλβανία στρέφει τον φωτογραφικό φακό του ο νεαρός φωτογράφος, Ένρι Τσανάι. Η έκθεση φωτογραφίας «Στην κόψη του κάδρου» φιλοξενείται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από projects του Ένρι Τσανάι: Συγκλονιστικές εικόνες της κρίσης, της μετανάστευσης και του περιθωρίου, αλλά και αφοπλιστικά ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες που περνούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό του.

Ο νεαρός δημιουργός, o οποίος γεννήθηκε το 1980 στην Αλβανία και σήμερα κατοικεί στην Αθήνα, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και τη γενέτειρά του, για να αποτυπώσει στιγμιότυπα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Ο φωτογράφος είπε ότι λειτουργεί ως παρατηρητής και προσπαθεί να γίνει μέρος της ζωής των ανθρώπων που φωτογραφίζει. Πρωταγωνιστές του είναι άτομα που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας -μετανάστες, εργάτριες του σεξ και ναρκομανείς, μεταξύ άλλων-, ενώ ταυτόχρονα, ο φακός του καταγράφει συνταρακτικές εικόνες από την Ελλάδα της κρίσης.

«Ζούμε σε δύσκολες εποχές, πρέπει να είμαστε πιο κοντά και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», σχολίασε ο δημιουργός.

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 15-23 Μαρτίου 2014

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι, τηλ.: 2310 593 270, www.greekstatemuseum.comwww.cact.gr)

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-18:00.

1 σχόλιο: