Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Αλβανική στρατηγική ασφάλειας και εθνικιστικές αντιδράσεις!!

Αλβανική στρατηγική ασφάλειας και εθνικιστικές αντιδράσειςΠριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπουγιαρ Νισάνι, κάλεσε σε σύσκεψη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Αλβανίας, το οποίο συζήτησε πάνω σε ένα Σχέδιο Προσανατολισμού για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της 
χώρας. Ορισμένοι από τους κυριότερους στόχους της Στρατηγικής αυτής έχουν ως εξής:



1.Θεσμοθέτηση της στρατηγικής συνεργασίας με ΗΠΑ, Ε.Ε, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Κόσσοβο.
2.Επίλυση του ΄΄τσάμικου΄΄
3.Οριστική λύση στο θέμα των θαλασσίων συνόρων.
4.Νέα πλατφόρμα για την προστασία των δικαιωμάτων των αλβανών που ζουν στην πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και το Πρέσεβο, Μεντβέγια και Μπουγιανόβτς (Νότια Σερβία).
5. Βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους.
6.Μεσοπρόθεσμη λύση στο ιδιοκτησιακό στην Αλβανία
7.Μεγαλύτερη ασφάλεια σε λιμάνια, αεροδρόμια, Υ/Η σταθμούς, ενεργειακό δίκτυο, στάδια, μαζικές συγκεντρώσεις, αίθουσες συνεδριάσεων κ.α.
8.Διασφάλιση και προστασία των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο Στρατηγικής,   χαρακτηρίζει ως αυξανόμενη απειλή για τη χώρα, η τρομοκρατία και ο ακραίος εθνικισμός, τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι κύβερνο-επιθέσεις και η παράνομη διακίνηση ατόμων.
Αντιδράσεις
Μετά από τη δημοσιοποίηση των ανωτέρω ζητημάτων, ο πρόεδρος της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας Κ. Σπαχίου  μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ( News 24)    τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση διαμαρτυριών σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Κ. Σπαχίου «Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι η συμφωνία των Θαλασσίων Συνόρων θα τεθεί σε ισχύ σύντομα. Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με εκατομμύρια Αλβανούς που θα περικυκλώσουν το γραφείο του. Σε περίπτωση που τολμήσει να υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός  δεν θα ξέρει που να κρυφτεί. Σύμφωνα μ’ όλες τις διπλωματικές πηγές, αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί έτσι όπως είναι».



http://www.analystsforchange.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου