Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο ανασχηματισμός καθυστερεί: Σαμαράς -Βενιζέλος δεν συμφωνούν στα υπουργεία

Ο ανασχηματισμός καθυστερεί: Σαμαράς -Βενιζέλος δεν συμφωνούν στα υπουργείαΑιφνίδια εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του ανασχηματισμού, ο οποίος ήταν ήδη προσυμφωνημένος μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να δοθούν περισσότερα υπουργεία σε βουλευτές και στελέχη της Ελιάς.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είχε «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» και ζητούσε για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δέκα περίπου υπουργεία καίριας και στρατηγικής σημασίας.
Ο πρωθυπουργός αντέδρασε και, σύμφωνα με διαρροή από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είπε σε συνεργάτες του ότι δεν βιάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες υπό το κράτος πανικού, όλα στην ώρα τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία αντέδρασαν λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί με το 8% στις Ευρωεκλογές να προβάλλει τέτοιες απαιτήσεις».
Υπουργός με σημαντικό χαρτοφυλάκιο σχολίαζε, μάλιστα, ότι αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για δέκα υπουργεία «θα διαλυθεί η Νέα Δημοκρατία».
Ο Βενιζέλος θέλει αλλαγή προγραμματικής συμφωνίας και αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δείχνει έντονα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προβάλλει πολύ μεγάλες αξιώσεις, ενισχυμένος από το 8% που κέρδισε η Ελιά στις Ευρωεκλογές, και απαιτεί όχι μόνο πολυάριθμα υπουργεία για τα στελέχη του κόμματός του, αλλά αλλαγή πολιτικής στην κυβέρνηση και αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας.
Πράγματι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν αντέχει κανείς λιτότητα και ανεργία. Εμείς είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί έπρεπε να δανειστούμε και τώρα η επάνοδος στην κανονικότητα μας επιτρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση πανευρωπαϊκή με άλλους όρους».
Στο ίδιο μήκος κύματος το πρωί ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε μιλώντας στο STAR και στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική. «Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και αυτά είναι η διαμόρφωση της νέας προγραμματικής συμφωνίας των συγκυβερνώντων κομμάτων και τα θέματα της συνέχισης της επανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς» ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Οι απαιτήσεις αυτές, που ακούγονται υπερβολικές στο περιβάλλον του πρωθυπουργού διότι εμφανίζουν τον Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται σε αδύναμη θέση και τον έλεγχο της κυβέρνησης να αναλαμβάνει πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οδήγησαν και στην εμπλοκή στον ανασχηματισμό.
Είναι ενδεικτικό ότι διαρροές κατά το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι και στην αποψινή ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως δεν υπάρχει βιασύνη για αλλαγή φρουράς σε υπουργεία και κυβέρνηση.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Ανασχηματισμός προ των πυλών - Ποια πρόσωπα μπαίνουν, ποιοι υπουργοί φεύγουν

Ανασχηματισμός προ των πυλών - Ποια πρόσωπα μπαίνουν, ποιοι υπουργοί φεύγουν
Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να μην συνιστά ανατροπή και συνθήκες πρόκλησης πρόωρων εκλογών ωστόσο έστειλε ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση κάνοντας τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές.
Είναι πλέον δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα του νικητή θα αυξήσει κατακόρυφα την πίεση. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας το κατέστησε σαφές και με τον πλέον θεσμικό τρόπο, επισκεπτόμενος τον Κ. Παπούλια, με αίτημα τις πρόωρες εκλογές, κάτι που απορρίπτει όμως η κυβέρνηση.
Επιμένοντας στα περί δυσαρμονίας μεταξύ «λαϊκής βούλησης και εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής», ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η μόνη λύση «είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», ζητώντας μάλιστα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».
Οι απώλειες μεγάλες για τη ΝΔ που είδε τη δύναμή της να μειώνεται κατά 6.40% σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και η πίεση που θα της ασκηθεί το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλη.
Παρά αυτό το γεγονός όμως στη Συγγρού η «γραμμή» είναι αντίθετη και πως πλέον πρέπει να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο και να ξεκινήσει η περίοδος ανάκαμψης και αποκατάστασης των αδικιών.
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες «το συντομότερο δυνατόν» έδωσε χθες ο Σ. Κεδίκογλου, αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για θεσμική εκτροπή.
Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την 'ανατροπή' που σχεδίαζε και προχωρεί σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή», αφού όπως σημείωσε «ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή, όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου» και «είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού, για ερώτημα άλλο απ' αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα». Αν ήταν έτσι, πρόσθεσε «τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες».
Στα σχέδια του Πρωθυπουργού περιλαμβάνεται ένας σαρωτικός ανασχηματισμός, στον οποίο θα αντικατασταθούν όλα τα πρόσωπα για τα οποία εκφράζονται αρνητικές απόψεις από την κοινή γνώμη.
Μάλιστα προεξοφλείται ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, προκειμένου να δώσει το έναυσμα της επανεκκίνησης στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι το οποίο επιθυμεί και ο Ευάγγ. Βενιζέλος προκειμένου να ενισχυθεί σε αυτό η παρουσία του ΠΑΣΟΚ και της «Ελιάς», ώστε να αποκτήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ένα πιο προοδευτικό πρόσημο.
Το θέμα του ανασχηματισμού ενδέχεται να συζητηθεί καταρχήν την Πέμπτη το απόγευμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο του Ανδρ. Λοβέρδου, όσο και των Γ. Κουμουτσάκου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου που έδωσαν κατ΄ επιλογή του πρωθυπουργού τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον τελευταίο μάλιστα να παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα.
Παράλληλα έντονη είναι η φημολογία που θέλει τον Γιάννη Στουρνάρα να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών. Στο ΥΠΟΙΚ αναμένεται να μετακινηθεί και ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ενώ έχει εξετασθεί και η συμμετοχή στο οικονομικό επιτελείο του Χρ. Λαζαρίδη.
Οι αλλαγές που προωθούνται θα είναι σαρωτικές καθώς δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός σχήματος προβεβλημένα στελέχη (Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος, Αθανασίου, Βρούτσης), να μετακινηθούν άλλα (Δένδιας, Χατζηδάκης αν παραμείνει) αλλά και να αξιοποιηθούν οι γαλάζιοι που έδωσαν ανεπιτυχώς τη μάχη στην αυτοδιοίκηση (Σπηλιωτόπουλος, Καλαφάτης, Κουμουτσάκος) αλλά και στελέχη του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ (Σαχινίδης, Μόσιαλος).
Στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για υπουργούς που είτε δεν έχουν στηρίξει ενεργά την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., όπως ο Π. Παναγιωτόπουλος είτε έχουν σταθεί απέναντι σε υποψηφίους που στήριξε το κόμμα όπως ο Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου