Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Αλβανία: Κλοιός της αστυνομίας γύρω από το χωριό Λαζαράτι με χασισοφυτείες. Η 28η προσπάθεια την τελευταία δεκαετία να τεθεί υπό έλεγχο η περιοχή.

Σε στενό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες το χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, ένας από τους πλέον γνωστούς χασισοβολώνες στην Ευρώπη.
Περίπου 500 άνδρες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή και, τη Δευτέρα, απάντησαν στα πυρά των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι έχουν πάρει τα όπλα προκειμένου να προστατεύσουν τις χασισοφυτείες τους.

Η αστυνομία κατόρθωσε να διεισδύσει ως τα πρώτα σπίτια και πριν από λίγο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται η αποφασιστικότητα των αλβανικών αρχών ασφαλείας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Λαζαράτι.
Το υπουργείο καλεί τους κατοίκους του χωριού να πάρουν αποστάσεις από τα ένοπλα στοιχεία και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και απευθύνει προειδοποίηση προς άλλους πολίτες να αποφύγουν την είσοδο στο Λαζαράτι.
Επίσης, συστήνει στους κατοίκους των γύρω χωριών, όπως η Δερβιτσάνη, να προσέχουν ιδιαίτερα τις κινήσεις τους.
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε έναν κατάλογο 26 ατόμων που άνοιξαν πυρ κατά των αρχών ασφαλείας, ενώ από το πλήθος των πυροβολισμών εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν πάρει τα όπλα κατά των αστυνομικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού που κατέχουν όπλα είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς και, μάλιστα, διαθέτουν μέχρι και βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα μέσα. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι θεωρούνται και οι ελεύθεροι σκοπευτές.
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μετά και την αποτυχία των προσπαθειών του δημάρχου Ντάσιο Αλίκο να μεσολαβήσει ανάμεσα στην αστυνομία και τους κατοίκους.
Η αστυνομική επιχείρηση στο Λαζαράτι είναι η 27η την τελευταία δεκαετία και αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι προηγούμενες δεν είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου