Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο Ahmetaj προσκαλεί Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία

Ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Αλβανίας, Arben Ahmetaj, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα κάλεσε τους Κινέζους επενδυτές να επενδύσουν στην Αλβανία. Ο  Ahmetaj συναντήθηκε με τις αρχές της επαρχίας της Ningbo και του Προέδρου της τοπικής αυτοδιοίκησης Liu Chi.


Ο υπουργός Ahmetaj έκανε μια παρουσίαση της Αλβανίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα για επενδύσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της διαβίωσης των teh Αλβανών πολιτών.

Ο Ahmetaj δήλωσε ότι όλες οι Κινέζικες εταιρείες γενικά αλλά και αυτές που προέρχονται από την επαρχία Ningbo είναι ευπρόσδεκτες να επισκεφθούν την Αλβανία και να διαπιστώσουν τις δυνατότητες που προσφέρει, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Ειδικότερα, τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης των αλβανικών λιμένων, ιδιαίτερα στο λιμάνι του Shengjin, το οποίο είναι ένα από τα τρία πιο βαθιά λιμάνια της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον υπουργό Ahmetaj, η κινεζική εμπειρία διαχείρισης λιμένων μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει τα Αλβανικά λιμάνια, τα οποία θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως κόμβος μεταφοράς των εμπορευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Liu Τσι είπε ότι είναι σημαντικό να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ Ningbo και Αλβανίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας και ότι μεγάλες επιχειρήσεις από την περιοχή ενδιαφέρονται να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται από την Αλβανία, σε διάφορους τομείς. Ο κ. Τσι ευχαρίστησε τον κ. Ahmetaj για τις υποδείξεις και την παρουσίαση της Αλβανίας και είπε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα, μετά την παρουσίαση της Αλβανίας προς τους κινέζους τουρίστες και επιχειρηματίες και προς την Ningbo, και ότι θα υπάρξει συνέχεια. 

Ο κ. Τσι έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πόλης Ningbo. Η πόλη έχει έκταση 900 km2 και πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2013 ήταν 120 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν $ 15.000. Το Ningbo ανήκει στην επαρχία Zheijang, μία από τις μεγαλύτερες στην Κίνα. Το λιμάνι της πόλης διακινεί  496 εκατ. τόνους εμπορευμάτων , καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Κίνα και τέταρτη στον κόσμο (καθώς και ως προς τον όγκο εμπορευματοκιβωτίων:  17,6 εκατ. Tus, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον κόσμο). Τα έσοδα από αυτόν τον κλάδο φέρνουν στην επαρχία Ningbo περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου