Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Στο έλεος των Αλβανών τα χωριά των Ριζών της Βορείου Ηπείρου

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν οι κάτοικοι των χωριών αυτών προς τον βουλευτή και πρόεδρο του ΚΕΑΔ, τον πρόεδρο της Ομόνοιας και φυσικά την κοινοποίησαν στο ιστολόγιό μας για δημοσίευση.
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Ριζών της Βορείου Ηπείρου με την απόφαση των Επάρχων Λιβαδειάς και Δίβρης (Ηρώδη Νταλιάνη και Σωκράτη Καλτσούνη ) να παραχωρούν τεράστιες εκτάσεις γης σε αλβανούς με σκοπό την συγκομιδή φασκόμηλου (σφακιδιού), ρίγανης και τσαγιού. Οι συγκεκριμένοι έπαρχοι παραβλέποντας τις εκκλήσεις των κατοίκων να μπορούν οι ίδιοι να συγκομίσουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους, προτίμησαν με άδειες να αναθέσουν την συγκομιδή σε αλβανούς με αποτέλεσμα άνω των 500 ατόμων να έχουν εγκατασταθεί στα Ριζά.
Αυτό ξεκίνησε εδώ και τέσσερα χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα. Εκτός απ γεγονός ότι πολλές οικογένειες ζούσαν και στήριζαν τα οικονομικά τους σε αυτή την ασχολία και πλέον δεν μπορούν, οι συγκεκριμένοι αλβανοί εργάτες που στην πλειοψηφία τους οπλοφορούν με καραμπίνες έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων. Έχουν στήσει αντίσκηνα σχεδόν σε όλα τα χωριά μεταφέροντας και τις οικογένειές τους και συμπεριφέρονται ως κυρίαρχοι της περιοχής. Καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων στα σπίτια και απειλούν οποιονδήποτε τολμήσει να συγκομίσει έστω και ελάχιστη ποσότητα σφακιδιού λέγοντάς του πως η γη τους ανήκει. Συγκεκριμένα στο χωριό Σμίνετση λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα όταν ένας κάτοικος τόλμησε να αντιδράσει και ο αλβανός εργάτης τον απείλησε με όπλο. Οι κάτοικοι που έχουν απελπιστεί με την όλη κατάσταση επιρρίπτουν ευθύνες στους έπαρχους που δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν και παράδωσαν έτσι ανεξέλεγκτα τα χωριά στο έλεος των Αλβανών. Καλούνται οι συγκεκριμένοι έπαρχοι να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους και να φροντίσουν για την ομαλή επίλυση του ζητήματος πριν οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα και θρηνήσουμε θύματα. Στα χωριά αυτά δεν πάτησε πόδι αλβανού επί Χότζα, είναι αδιανόητο στις μέρες μας εμείς οι ίδιοι να τους φέρνουμε να τους εγκαθιστούμε με τις ευλογίες των έπαρχων που εκλέγονται απ τους κατοίκους των χωριών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου