Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αλβανία: Στο τραπέζι η δημιουργία δήμου Τσαμουριάς

Δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς

Ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία προκαλεί το σχέδιο συνενώσεων δήμων που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση.
Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, η οποία εκφράστηκε διά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει να κάνει με τη συμπερίληψη στον... αλβανικό Καλλικράτη δήμων και περιοχών με έντονο μειονοτικό ελληνικό στοιχείο.

Το εν λόγω σχέδιο επρόκειτο να εγκριθεί από την κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη και να συζητηθεί στην Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής στις 31 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα και επί του θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Το κλίμα της συνδιάλεξης φέρεται ότι ήταν βαρύ, μιας και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τον Αλβανό ομόλογό του ότι τυχόν επιμονή των Τιράνων στο συγκεκριμένο σχέδιο θα έχει συνέπειες στην ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζεται ότι στις 24 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια δηλαδή της ελληνικής προεδρίας, η Αλβανία έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Η μεταρρύθμιση την οποία προωθεί η κυβέρνηση Εντι Ράμα αφορά τη μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων από 374 σε 150.
Η κυβέρνηση υπέβαλε πέντε διαφορετικούς χάρτες συγχωνεύσεων και συνενώσεων στη Βουλή.
Από τα σχέδια αυτά δεν εθίγοντο αρχικά οι πρώην "μειονοτικές περιοχές", που αναγνώριζε το αλβανικό κράτος, δηλαδή οι περιοχές του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη περίπτωση της Χειμάρρας, την οποία το αλβανικό κράτος σταμάτησε να αναγνωρίζει το 1945 ως μειονοτική περιοχή. Ένα από τα σχέδια φέρεται να πτοβλέπει τη συνένωση της Χειμάρρας με τον δήμο Βράνιστι, με αμιγώς αλβανικό πληθυσμό, που θα αλλοίωνε τις ισορροπίες.
Οι ομογενείς θα προτιμούσαν να ενωθεί η Χειμάρρα με το Λούκοβο που έχει μεικτό πληθυσμό.
Ο κ. Βενιζέλος παρενέβη προς υποστήριξή τους στις 10 Ιουλίου με επιστολή προς τον κ. Μπουσάτι.

Στις 17 Ιουλίου, που το θέμα συζητήθηκε σε επιτροπή της Βουλής, το αντιπολιτευόμενο "τσάμικο" κόμμα PDIU διέρρηξε το μέτωπο της αντιπολίτευσης για αποχή από τη μεταρρύθμιση και μάλιστα, έχει ζητήσει να προχωρήσει κανονικά η συνένωση της Χειμάρρας, τόσο με το Βράνιστι, όσο και με το Λούκοβο και να ονομαστεί ο νέος, διευρυμένος δήμος ως δήμος Τσαμουριάς.
Η ένταξη μειονοτικών χωριών σε δήμους με αμιγή αλβανικό πληθυσμό είναι αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής, επισημαίνοντας στον κ. Μπουσάτι ότι οδηγός πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρακτική και η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα, έχει επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου