Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Εγκαίνια του Ι.Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κλεισούρα Πρεμετής

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης χαράς και πνευματικής κατάνυξης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος συνεπικουρούμενος απ’ τον οικείο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο, τον Επίσκοπο Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και πλειάδας ιερέων απ’ τη Μητρόπολη, τέλεσε τα εγκαίνια του ι. Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην κωμόπολη της Κλεισούρας.
Εκατοντάδες πιστοί, πολλοί νέοι απ’ την Ενορία της Κλεισούρας αλλά και όλη την περιοχή της Πρεμετής απ’ το πρωί γέμισαν τον προαύλιο χώρο του ι. Ναού συμμετέχοντας με την προσευχή τους στην ιερή στιγμή των Εγκαινίων, με την περιφορά των ι. Λειψάνων και στη συνέχεια τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης.
Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία όπου η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Αρχιεπισκοπής έδωσε μεγαλύτερη επισημότητα σε όλες τις ακολουθίες της ημέρας.
Ο εγκαινιασθείς απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ι. Ναός, (τέταρτος μέσα σε λίγες εβδομάδες, και μετά τα εγκαίνια του Καθεδρικού στα Τίρανα, απ’ άκρη σε άκρη της Αλβανίας: Γέννηση του Χριστού στη Σκόδρα, Ανάσταση του Χριστού στο Πόγραδετς, Αγίων Σαράντα στο Αλήκο και τούτος στην Κλεισούρα στον Ευαγγελισμό της Υεπραγίας) κτίστηκε κατά την περίοδο 1994 – 1996 και είναι βασιλική με τρούλο συνολικής επιφάνειας που αγγίζει τα 300μ2. Βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και αποτελεί σημείο αναφοράς της νεοσυσταθείσης πόλης της Κλεισούρας.
Για όλη τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και τα διπλά εγκαίνια αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερο εορταστικό τόνο και ευκαιρία βαθύτερης βίωσης των πνευματικών συνάξεων εν όψει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ο λαός την αποκαλεί και Πάσχα του Καλοκαιριού. Ιδιαίτερη ευκαιρία ήταν και για δεκάδες πιστούς απ’ την περιοχή που ζουν και εργάζονται περισσότερο στην Ελλάδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε τόσο για το τυπικό των Εγκαινίων και το νόημα της παρουσίας του Ορθόδοξου Ναού στη ζωή της λατρευτικής κοινότητας αλλά και της πόλης στην οποία αυτή ζει αλλά και επί του Ευαγγελίου της ημέρας στο κήρυγμα του. Παρότρυνε του πιστούς ώστε να ζουν πραγματικά την πίστη και να εξοπλίζονται καθημερινά με τα όπλα στα οποία οι δαιμονικές δυνάμεις, που είναι παρούσες στην κοινωνία και τη προσπαθούν να τη βυθίσουν στη διαφθορά και την αδικία, δεν μπορούν παρά να είναι εντελώς ακίνδυνες και αβλαβείς. Τα όπλα αυτά είναι: η αλήθεια, η ταπεινότητα, η αγάπη και η μετάνοια. Αυτά θα πρέπει ασταμάτητα να καλλιεργούνται και με την προσευχή σ’ αυτό τον Ορθόδοξο ναό. Και επίσης για άλλη μια φορά επανέλαβε την πατρική του συμβουλή ώστε να μην αρκούμαστε, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με τη χαρά των λατρευτικών κτισμάτων που οικοδομούνται νέα ή ανακαινίζονται τα παλαιότερα, αλλά καθημερινά να φροντίζουμε να οικοδομούμε εαυτούς ως ναούς του ζώντος Θεού.
Στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο από πλευράς της Ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα μέσα σε κλίμα εγκάρδιο και γεμάτο από παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής Πρεμετής.
Να αναφερθεί ότι προ ολίγων ετών το Δημοτικό Συμβούλιο της Κλεισούρας σε ένδειξη εκτίμησης για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ώστε στην πόλη τους να κτιστεί ο όμορφος αυτός ι. Ναός, αποφάσισε το δρόμο μπροστά απ’ το Ναό και στην κεντρική πλατεία να τον ονομάσει «Οδός Αρχιεπισκόπου Αναστασίου».
Στην ιδιαίτερη αυτή χαρά των πιστών της Κλεισούρας και της Πρεμετής συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Αλβανίας κ. Β. Ντούλες κ.α. προσωπικότητες.
Η σημερινή ημέρα θα μείνει αξέχαστη για την Ενορία της Κλεισούρας, τους πιστούς αυτής αλλά και δεκάδες φίλους που είχαν έρθει και από άλλες περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και όλης της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου