Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλάκα


Με κάθε λαμπρότητα, όπως άλλωστε ορίζει και η εκκλησιαστική τάξη και μέσα σε κλίμα αναστάσιμης χαράς, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Νέου περικαλλούς Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  του  Σωτήρος  στην  περιοχή    Πλάκα , Επαρχίας Αλύκου - Αγ.Σαράντα.
Τα  θυρανοίξια  του  Ιερού  Ναού αφιερωμένου  στην  Μεταμόρφωση  του  Σωτήρος τελέσθηκαν  σήμερα  08:00  π.μ , στην  κοινότητα  Πλάκα    .Τον Αγιασμό των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου  κ. Δημήτριος-συμπαραστατούμενοι   και   κληρική  της  περιοχής  .

Πλήθος πιστών, από νωρίς κατέκλυσε τον προαύλιο χώρο  του ναού και παρακολούθησε με κατάνυξη, αλλά και χαρά, τις λατρευτικές εκδηλώσεις, βλέποντας ένα όνειρο πολλών ετών να πραγματοποιείται και να αποπερατώνεται- ο νέος Ιερός Ναός.

 Η κοινότητα  Πλάκα  ήταν  η  μόνη  που  στερούνταν   Ι.Ν   μετά  την  πτώση  του  Δικτατορικού  Καθεστώτος  ,για  22  χρόνια ,  οι  κάτοικοι  εκκλησιάζονταν  στον  Ι.Ν. Αγίου  Δημητρίου   σε  κοινή  ενορία  με του  κατοίκους  της  κοινότητας  Καινούριου.

Ο  πρώτος  ''λίθος'' δόθηκε  από τον  Μακαριότατο  Αρχιεπίσκοπο  Αλβανίας  κ.κ. Αναστάσιο  και  Μητροπολίτη Αργυροκάστρου  κ.κ. Δημήτριο - μετά  από πρόσκληση  των  κατοίκων-   ευαισθητοποιήθηκαν   από την  πρώτη  στιγμή  δίνοντας  την  ευλογία  τους  την  14ην  Αυγούστου  2012.

Μετά  από  πολλές  προσπάθειες  ,η  οικονομική  ενίσχυση βρέθηκε  στο  πρόσωπο   μεγάλου  πατριώτη και  εφοπλιστή  και άλλων  μεγαλοπαραγόντων!..

«Αναπολώντας, καθώς το έργο προχωρούσε, τα εμπόδια μεγάλωναν χωρίς όμως να είναι ανυπέρβλητα, διότι μας επισκίασε η Θεία Χάρη, η οποία -τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».

Έτσι , στην πορεία υλοποίησης του    περικαλέστατου Ιερού  Ναού  συνέβαλαν  πολλοί    δωρητές  και εθελοντές  τους  οποίους  και  συγχαίρουμε  για το  εθελοντικό  τους  έργο και   την  ανεκτίμητη  συνεισφορά  τους .
  Αν  και  δεν  έχει  ολοκληρωθεί ακόμη  καθώς    το  εσωτερικό του  στερείτε από  τοιχογραφίες., «ο χώρος αυτός μετατρέπεται σε χώρο ιερό, σε κέντρο παρηγοριάς, προσευχής, αδελφοσύνης και αγάπης, έχοντας οι  χριστιανοί   τη δυνατότητα να ανανεώνουμε τις ελπίδες μας και με νέες δυνάμεις, να προχωρούμε στην καθημερινή μας ζωή».
Προσδίδοντας  στην εκκλησία αυτή και μια άλλη ξεχωριστή διάσταση. Γίνεται χώρος επικοινωνίας παλαιών φίλων, αλλά και αλληλογνωριμίας νεαρών συγχωριανών, οι οποίοι λόγω της ξενιτιάς της προσφυγιάς βρίσκονται διασκορπισμένοι. Γίνεται χώρος μνήμης και παραδόσεων, ηθών και εθίμων».

Τα έως την σήμερον δείγματα, πολύ ενθαρρυντικά για το τι μπορεί  η  ένωση  να  κάνει  .
 -Ευχόμαστε όλοι, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, η  πρωτοβουλία  της  κοινότητας  και  αδελφότητας  Πλάκας στην  ανέγερση  του  Ι.Ν.  Μεταμορφώσεως   του Σωτήρος - εις  το  μέλλον  να ασπασθούν  και  άλλοι  φορείς   το  παράδειγμα  τους  !...
(06.08.2014)

Βαλεντίνα  Μητσιούλη  Γιάννη  
























1 σχόλιο:

  1. Στην Πλακα και στο Αλυκο για παραδειγμα οπου οι πιστοι ειναι Ελληνικης εθνικης καταγωγης οι ιερεις πρεπει να ψελνουν μονο στα ελληνικα οπως και στις αλλες ελληνικες μειωνοτικες περιοχες σε καποιες πολεις του νοτου που μπορει να ειναι μικτες δηλαδη οι πιστοι μπορει να ειναι Ελληνες και Αλβανοι τοτε και στις δυο γλωσσες.Στα Τιρανα και στην υπολοιποι Αλβανια που δεν ειναι μειωνοτικες ζωνες το σωστο και δεοντολογικο ειναι οι ιερεις να ψελνουν μονο στα αλβανικα οπως οι Βουλγαροι.Ρουμανοι και αλλοι χριστιανοι ορθοδοξοι στα βαλκανια ακομα και Αραβοφωνοι ορθοδοξοι ακουν το λογο του κυριου στις γλωσσες τους ετσι και οι Αλβανοι χριστιανοι ορθοδοξοι πρεπει να ακουν το λογο του κυριου στη γλωσσα τους για να μην δημιουργειτε καμια παρεξηγηση οτι μεσω της ορθοδοξης εκκλησιας στην Αλβανια οτι κινδινευουν να αφωμοιωθουν απο τους Ελληνες και να χασουν την εθνικη τους ταυτοτητα και να ενισχυοννται και να βρισκουν ευκαιρια για να προπαγανδιζουν με αυτον τον τροπο διαφορα ακραια εθνικηστικα κινηματα στην Αλβανια τα οποια δεν εχουν καμια σχεση με την Ορθοδοξια.Ειτε το θελουμε ειτε οχι Χριστιανος Ορθοδοξος δεν σημαινει μονο Ελληνας.Δεν θα ηταν κακη ιδεα ακομα και στην Θρακη μας οι μουσουλμανοι ιερεις ιμαμηδες χοτζαδες τι ειναι αυτοι εκει να κηρησουν το λογο του Θεου μεσα απο τα δικα τους κειμενα στα Ελληνικα η και σε καποιες περιοχες και στα πομακικα εφοσον μιλουμε για Ελληνες μουσουλμανους οπου σε καποιες περιοχες μιλουν την πομακικη διαλεκτο και να μην βρισκουν ετσι την ευκαιρια οι τουρκοι και οποιοσδηποτε για να προπαγανδιζει και να λενε οτι η μειωνοτητα στη Θρακη δεν ειναι μονο θρησκευτικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή