Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Γλέντησε o Bούρκος όλος στο πανηγύρι των Πλακιωτών

Θεσμός γίνεται το καλοκαιρινό πανηγύρι των Πλακιωτών  στο Προαύλιο της Μεταμορφώσεως της Σωτήρος
Δελτίο Τύπου

Από νωρίς το απόγευμα της 16ης Αυγούστου οι Πλακιώτες κατέφθασαν στην εκκλησία του χωριού μας για να παραβρεθούν στην ακολουθία του εσπερινού, στη Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν στις 6 Αυγούστου. 

Πιστοί από την Πλάκα και όχι μόνο παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και άναψαν ένα κεράκι για το μεγαλόδυναμο και τη χάρη του. Ένα κερί, μια προσευχή και μερικά λόγια αγάπης για το μεγαλείο του θεανθρώπου και τη θυσία του μέσα από την μεταμόρφωσή Του.
 Μετά τη Θεία Λειτουργία ο κόσμος ξεχύθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και να γευτεί τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι Πλακιώτες.  Από την προηγούμενη μέρα τα μέλη της Αδελφότητας και οι εθελοντές  φρόντισαν και έστησαν τις απαραίτητες υποδομές (τραπέζια, καρέκλες, φωτισμό ,ψησταριές, ψυγεία κ.λ.π.) για να περάσουν οι παραβρισκόμενοι όσο καλύτερα γίνεται.

Η Πλάκα «βούλιαξε». Υπολογίζεται ότι το Σάββατο βράδυ στο χώρο γύρω από την εκκλησία βρίσκονταν  3.000 άτομα. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη προσέλευση όλων των εποχών στο Βούρκο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Αδελφότητας Πλακιωτών Χρήστο Γιωργάκη, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο και τον ευχαρίστησε για την αθρόα προσέλευσή του έκανε μια μικρή αναφορά στο όνειρο των Πλακιωτών για το χτίσιμο της νέας εκκλησίας που τελικά έγινε πραγματικότητα.
«Η ανάγκη της νέας Εκκλησίας ήταν πρώτο μέλημα όλων μας,  αλλά και ευχή να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τα εμπόδια πολλά, αλλά με υπομονή και επιμονή ξεπεράστηκαν.

Και η απόφαση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα άλλα προβλήματα έγινε πράξη. Απευθυνθήκαμε, για βοήθεια, στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο. Χωρίς δεύτερη κουβένταευαισθητοποιημένος άνθρωπος, κάνοντας πολλές δωρεές σε εκκλησίες,  στήριξε οικονομικά την προσπάθειά μας.»

Και συνέχισε λέγοντας: «Στην προσπάθεια για να γίνει η Εκκλησία συμμετείχαν όλοι. Μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, και όσο οι Πλακιώτες βλέπαμε να ανυψώνεται η Εκκλησία μας και να φθάνει στον τρούλο και τη σκεπή, τόσο μεγάλωνε και η χαρά μας, για το στολίδι που φτιάχναμε στο χωριό.
Αισθανόμασταν σαν να χτίζεται το σπίτι μας. Με ευχαρίστηση οι συγχωριανοί μας δεν πρόσφεραν μόνο χρήματα από το υστέρημα τους, αλλά βοηθούσαν με τα ίδια τους τα χέρια στις εργασίες.
 Τεχνίτες από το χωριό, αλλά και από την Ελλάδα που μένουν,   «μερακλήδες» στην δουλειά τους έβαλαν όλη τη «μαστοριά» για να πετύχουν το καλύτερο. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα, χάριν της συλλογικής προσπάθειας και της ενότητας που έχουν μεταξύ τους οι κάτοικοι του χωριού με τους απανταχού συγχωριανούς μας και όχι μόνο. Η Εκκλησία έγινε σωστό κομψοτέχνημα, που θα τη ζήλευαν πολλές άλλες Εκκλησίες στην περιοχή.»
Κλείνοντας ο πρόεδρος αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης,  ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση.
Στη συνέχεια ο συγχωριανός μας πολιτικός μηχανικός Γρηγόρης Γκιζέλης, τόνισε ότι: «Για μας τους Πλακιώτες το φετινό πανηγύρι έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί πραγματοποιείται μετά τα θυρανοίξια της καινούργιας εκκλησίας μας που τελικά πραγματοποιήθηκαν στις 6 Αυγούστου.»
Επίσης πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό και τιμητικό να βρίσκονται εδώ σήμερα κοντά μας οι ευεργέτες και δωρητές της Εκκλησίας, άνθρωποι που αγαπάνε τους Πλακιώτες και που βοήθησαν στην ανέγερση της εκκλησίας.»
Ο Έπαρχος Αλύκου κ. Χρήστος Καίσης συνεχάρη τους Πλακιώτες για το ομαδικό πνεύμα και τη συλλογική δουλειά που έδειξαν και στο χτίσιμο της εκκλησίας , αλλά και στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Για τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση της αποπεράτωσης των εργασιών η Αδελφότητα βράβευσε τον ευεργέτη Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την πανέμορφη εκκλησία που έφτιαξαν οι Πλακιώτες και με την παρουσία τόσων ανθρώπων στην εκδήλωση. Υποσχέθηκε ότι θα ξανάρθει του χρόνου και ότι χρειαστούν οι Πλακιώτες θα είναι δίπλα τους.
Επίσης η αδελφότητα τίμησε και τον δωρητή Γιάννη Γκιζέλη, ο οποίος ως γνήσιος Πλακιώτης χάρηκε πολύ που τελικά η Πλάκα απόκτησε εκκλησία και θα συνεχίσει να βοηθάει οικονομικά, καθώς και την αρχιτέκτων Εύα Παπαπέτρου γα τη συμβολή και τη βοήθειά της στην ολοκλήρωση του έργου.
Το Επαρχιακό Συμβούλιο Αλύκου ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον κ. Μαρτίνο.  
«Η συμβολή του είναι τεράστια και ανεκτίμητη. Καθιστώντας τον σήμερα επίτιμο δημότη, εκπληρώνουμε ένα μέρος του χρέους μας προς εκείνον.» τόνισε ο Έπαρχος κ. Καίσης.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Νικόλαος Κοτροκόης, Ο κ. Κοτροκόης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό των Ελλήνων της Αλβανίας και ότι η ελληνική μειονότητα αποτελεί το κυριότερο σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης παραβρέθηκαν  ο Πρόεδρος  του ΚΕΑΔ και βουλευτής του Βούρκου κ. Ευάγγελος Ντούλες, ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων κ. Χρηστάκης Κίτσιος , εκπρόσωπος του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αχαρνών κ. Παναγιώτης  Γρηγοριάδης, ο έπαρχος Λιβαδειάς κ. Ηρώδης Νταλιάνης, ο έπαρχος Φοινίκης κ. Σωκράτης Σπύρου, η πρόεδρος της ΝεΒ κα Ελένη Δήμου, ο Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας κ. Γιώργος Τζιομάκας,  ο πρόεδρος παραρτήματος Ομόνοιας στους Αγίους Σαράντα κ. Χαράλαμπος Παντέχης, ο συγχωριανός μας  διευθυντής Υποθηκοφυλακείου Τιράνων Ανδρέας Μήτσιος κ.α.
Το παιδικό χορευτικό της Αδελφότητας, με την επιμέλεια του Σταύρου Καίση, ντυμένα με παραδοσιακές στολές,( προσφορά από το χορευτικό Όμιλο « Άγιος Δονάτος» Βαγκαλιατίου ) παρουσίασαν μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς.
Ο γνωστός  τραγουδιστής  Σάββας  Σιάτρας, που, με τις αυθεντικές  παραδοσιακές ερμηνείες του διασκέδασε το πλήθος μέχρι το πρωί, υπογράμμισε πως "οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δικαιούνται και αξίζουν το καλύτερο. Είμαστε Έλληνες και είναι Ηπειρώτες".
Στη συνέχεια η πίστα ήταν ελεύθερη στη διάθεση του κόσμου, που χόρεψε μέχρι τις πρωινές ώρες με την ορχήστρα του Θωμά Λόλη.



ΤΟ ΔΣ της Αδελφότητας Πλακιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου