Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αδυναμία έγκαιρης εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας Αλβανίας για τα ελληνικά τοπωνύμια

Την αδυναμία έγκαιρης εφαρμογής της συμφωνίας Ελλάδας Αλβανίας για τα ελληνικά τοπωνύμια στα προσωπικά ντοκουμέντα Αλβανών πολιτών, επιβεβαίωσε χθες ο αρμόδιος Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας Ιλιριάν Μουσταφαράι. Οι ανακοινώσεις του έγιναν σε ειδική εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού “NEWS24” των Τιράνων.

Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία, η οποία επετεύχθη το Μάιο τρέχοντος στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Βενιζέλου και Μπουσιάτι, προβλέπει ώστε μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2014 οι αλβανικές αρχές να επιδιορθώσουν τα ελληνικά τοπωνύμια στα επίσημα προσωπικά αλβανικά έγγραφα, βάση των επισήμων καταλόγων που η Ελλάδα έχει υποβάλλει στον ΟΗΕ και ιδίως των στάνταρτς του ICAO. Μέχρι τότε η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών στη μεθόριο των δύο χωρών θα επιτρέπεται σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πρακτική του "Moratorium".
Το πρώτο βήμα προς εφαρμογή της Συμφωνίας από αλβανικής πλευράς έγινε στα τέλη του Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση των Τιράνων ψήφισε απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας σε όλα τα ήδη πιστοποιητικών που χρησιμοποιούν ελληνικά τοπωνύμια. Η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δεν αφορά τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί, θα ισχύσει αφού δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Κατά, τον κύριο Μουσταφαράι , η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης, μάλιστα και για τα πιστοποιητικά, πιθανόν να αρχίσει στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται, κατά τον ίδιο, για μια διαδικασία πολλαπλών γραφειοκρατικών πράξεων και τεχνικών μέτρων, την ανάγκη σύμπραξης αρμόδιων υπουργείων και άλλων φορέων.
Όσον αφορά τα διαβατήρια, εξήγησε ότι η επιδιόρθωση των τοπωνυμιών απαιτεί έκδοση νέων διαβατηρίων, κάτι το οποίο δεν προβλέπει η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης. Η αντικατάσταση των διαβατηρίων με επιδιορθωμένα τα ελληνικά τοπωνύμια, κατά τον αλβανό αξιωματούχο, θα ακολουθήσει την πραχτική της λήξης της προθεσμίας ισχύς τους. Αυτό όμως παραβαίνει τη διμερή συμφωνία με αποτέλεσμα από την πρώτη Γενάρη 2015 να επέλθει σε ισχύ το Moratorium και οι ταλαιπωρίες στα σύνορα των Αλβανών πολιτών.
Ο Αλβανός Υφυπουργός επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους, αλλά και το οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τον Αλβανό συνήγορο του πολίτη, ΄Ιγκλι Τοτοζάνι, πρόκειται για διακόσιες χιλιάδες Αλβανούς πολίτες που έχουν τόπο γέννησης στην Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το οικονομικό κόστος θα ρέπει να αναλάβει το αλβανικό κράτος επειδή πρόκειται για κρατικό σφάλμα και όχι των ίδιων των πολιτών.




Παναγιώτης Μπάρκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου