Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Αλβανία: Επίσκεψη Aμερικανού πρέσβη σε σλαβικό οικισμό

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, Αλεξάντερ Άρβιζου επισκέφθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου τον οικισμό Πούστετς στην ανατολική Αλβανία, που κατοικείται, κυρίως, από σλαβική μειονότητα των Σκοπίων.

Έγινε δεκτός από τις τοπικές αρχές με τον παραδοσιακό τρόπο υποδοχής, όπου του προσφέρθηκε ψωμί, πιπέρι και αλάτι.


Ο Άρβιζου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Πούστετς, Έντμοντ Τεμέλκο, ο οποίος είναι συγχρόνως και επικεφαλής του μικρού σλαβικού κόμματος  που φέρει την (πομπώδη) ονομασία «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση»- ΜΣΕΟ ή στα σλαβικά 'МАЕИ'.

Ο δήμαρχος του Πούστετς,  ανέφερε στον Αμερικανό πρέσβη τα προβλήματα των Σλάβων στην περιοχή, όπως η μη αναγνώριση του καθεστώτος της μειονοτικής περιοχής, η έλλειψη του δικαιώματος στην εκπαίδευση στη  σλαβο-σκοπιανή γλώσσα και άλλα θέματα.

Κύριο, όμως,  ζήτημα αποτέλεσε  η νέα αυτοδιοικητική διαίρεση, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι τρεις σλαβικοί δήμοι, στο Γκόλο Μπάρντο και  στο Γκόρα.

Ο αμερικανός πρέσβης υποσχέθηκε ότι θα συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων των Σλάβων της Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του επισκέφθηκε το νέο ιερό ναό του «Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ» και είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τους κατοίκους του Πούστετς, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα του ‘Dnevnik’.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου