Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αλβανία για επίσκεψη του Πάπα

1A5DD0E111F0C153A70A751565C6040C.jpgΣυνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι ετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, την προσεχή Κυριακή, στην Αλβανία, στο πρώτο κατ” ουσίαν ταξίδι του στην Ευρώπη.
Η αλβανική πρωτεύουσα έχει γεμίσει σημαίες του Βατικανού, καθώς στην κεντρική λεωφόρο, απ” όπου θα περάσει ο Πάπας και θα χαιρετήσει το πλήθος, έχουν κρεμαστεί, σε όλο το μήκος, φωτογραφίες των μαρτύρων της Καθολικής Εκκλησίας που εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Οι αλβανικές αρχές φαίνονται ικανοποιημένες από τις ετοιμασίες και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Ποντίφικα.
Την προειδοποίηση στα ιταλικά ΜΜΕ για το κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Πάπα, διέψευσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων λίγες ημέρες πριν και ο ιερέας και εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.
«Όχι, δεν γνωρίζω τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που να μας οδηγήσει σε τροποποιήσεις του προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο Πάπας θα επιβιβασθεί στο τζιπ που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και εξακολουθεί να επιμένει να μην υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σ” αυτόν και το πλήθος» υπογράμμισε ο Λομπάρντι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Αλβανία για να υπογραμμίσει την ποιότητα του διαθρησκευτικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Έτσι, πριν μεταβεί στα τέλη Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη 11 ωρών στην Αλβανία.
Ο εκπρόσωπος του Ποντίφικα, παρουσιάζοντας τους κύριους λόγους για τους οποίους επελέγη η Αλβανία, ανέφερε πως ο Πάπας Φραγκίσκος «θέλει να ενθαρρύνει ένα κλίμα γαλήνιας συνύπαρξης ανάμεσα στις θρησκείες, που μπορεί να αποτελέσει μήνυμα και για άλλα μέρη του κόσμου».
Άλλος στόχος είναι «να αποτίσει φόρο τιμής σ” αυτούς που αντιστάθηκαν στους “τρομερούς διωγμούς” του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα» τόνισε ο κ. Λομπάρντι.
«Βέβαια, δεν άρχισε στην Ευρώπη από το Βερολίνο, το Παρίσι ή το Λονδίνο. Δίνει προσοχή στους λαούς που δεν είναι οι πιο πλούσιοι ούτε οι πιο ισχυροί» ανέφερε.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρμόδιο για τον διαθρησκευτικό διάλογο υπουργό, τον Γάλλο καρδινάλιο Ζαν-Λουί Τοράν, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κυριότερων θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας, των μουσουλμάνων, των μπεκτασί, των ορθοδόξων, των καθολικών και των προτεσταντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου