Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τ. Νίκολιτς: Στόχος η αποσταθεροποίηση - Αλβανικές προκλήσεις εναντίον Ελλήνων στη Δερβιτσάνη

Ο κ. Νίκολιτς καταδίκασε οξύτατα τα επεισόδια και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφάλειας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές «να εκλάβουν το γεγονός ως τελευταία προειδοποίηση» επειδή επόμενο τέτοιο συμβάν «μπορεί να έχει ανθρώπινα θύματα».
«Οι αθλητικοί αγώνες δεν είναι μέρος για προώθηση προκλητικών πολιτικών μηνυμάτων», επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για προώθηση της αδίστακτης και ανεκπλήρωτης ιδέας περί μεγάλης Αλβανίας, για την οποία ήταν αναμενόμενο να υπάρξει οξύτατη αντίδραση στο γήπεδο και ολόκληρη τη χώρα».
«Μετά την επίθεση στην εδραίωση φιλίας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, είναι φανερό ότι η Αλβανία θα χρειαστεί δεκαετίες, αν όχι αιώνες να γίνει φυσιολογική χώρα, χωρίς μίσος προς τους Σέρβους», εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι αναμένει τη χθεσινή ανόητη ενέργεια να καταδικάσουν οξύτατα η κρατική ηγεσία και η κοινή γνώμη στην Αλβανία.
Αλβανικές προκλήσεις εναντίον Ελλήνων
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, επεισόδια σημειώθηκαν μετά την αναμέτρηση στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δρόπολης, στην περιοχή του Αργυροκάστρου.
Ομάδα ατόμων από περίπου 100 Αλβανούς, κρατώντας σημαίες και πανό με εθνικιστικό περιεχόμενο, πήγαν με τα αυτοκίνητά τους στο χωριό, με στόχο να προκαλέσουν μειονοτικούς Έλληνες που ζουν εκεί.
Οι Αλβανοί έσπασαν παράθυρα σε καταστήματα και αυτοκίνητα και προπηλάκισαν μειονοτικούς.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό.
Ορισμένοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού, χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι στο κέντρο του χωριού.
Τελικά η αστυνομία παρενέβη και η κατάσταση εξομαλύνθηκε.
Το χρονικό των επεισοδίων
Τα επεισόδια στη διάρκεια του αγώνα άρχισαν στο 41ο λεπτό,  όταν έκανε την εμφάνισή του στο στάδιο της Partizan στο Βελιγράδι τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο που έφερε τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας.
Όταν ύστερα από μερικά λεπτά το αντικείμενο άρχισε να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε το σχοινί, που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε προκειμένου να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Αλβανών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έτρεξαν προς το μέρος του για να του το πάρουν.
Τα πνεύματα εντός του αγωνιστικού χώρου άναψαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εισβολή φιλάθλων, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε Αλβανό ποδοσφαιριστή.
Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία αλλά αφέθηκε τελικά ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης Μάρτιν Άτκισον έδειξε τον δρόμο των αποδυτηρίων στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και να απομακρυνθούν οι φίλαθλοι από τον αγωνιστικό χώρο.
Κι ενώ ο αγώνας επρόκειτο να συνεχιστεί, η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε ως όρο για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της στο γήπεδο την εκκένωση του σταδίου, όρος που δεν έγινε δεκτός κι έτσι το ματς διεκόπη.
Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί εκ προοιμίου «υψηλού κινδύνου» και είχε αποφασιστεί να μην μεταβούν στο Βελιγράδι Αλβανοί φίλαθλοι.
Τα σερβικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Σερβία θα τιμωρηθεί από την UEFA ως διοργανώτρια και αυτό που, όπως τονίζουν, απομένει είναι να δούμε τι θα γίνει με τους παίκτες από την εθνική ομάδα της Αλβανίας που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Σέρβο παίκτη Στέφαν Μίτροβιτς.
Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης.
«Για εμάς, το πλέον σημαντικό είναι ότι ως ομάδα ήμασταν συνέχεια πλάι στην ομάδα της Αλβανίας και προσφέραμε στήριξη στους παίκτες» είπε και πρόσθεσε:
«Είναι λυπηρό ότι το ποδόσφαιρο πέρασε στη δεύτερη θέση».
Ο Σέρβος «κάπτεν» είπε ακόμη πως οι παίκτες της Αλβανίας αισθάνθηκαν πως δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν ύστερα από τη διακοπή.
Ερευνα από την UEFA για τα επεισόδια
Τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας καταδίκασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της UEFA, Μισέλ Πλατινί, μέσω του εκπροσώπου του, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ασυγχώρητα».
«Ο Πλατινί λυπάται βαθύτατα για τα γεγονότα στο Βελιγράδι χθες το βράδυ. Το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι φέρνει κοντά τους ανθρώπους και το παιχνίδι δεν θα έπρεπε να αναμειχθεί με την πολιτική», ανέφερε ο Πέδρο Πίντο στο Twitter.
Μάλιστα η UEFA αναμένεται να «ανοίξει» επίσημα έρευνα γύρω από τα γεγονότα, εξετάζοντας αναφορές από τον διαιτητή και τον παρατηρητή του παιχνιδιού.
Εντι Ράμα: «Φρικτή εμφάνιση» των Σέρβων γειτόνων
Μετά τα σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατονόμασε ως «φρικτή εμφάνιση» τον Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο.
Σε ανάρτησή του στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Έντι Ράμα έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων».
«Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ίβιτσα Ντάτσιτς: Σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια τα επεισόδια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη χθεσινή διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».
Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.
«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.
«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.
Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ' όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα.
Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.
Ως βελτίωση των διμερών σχέσεων Τιράνων-Βελιγραδίου καταγράφηκε, επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πρωτεύουσας, τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Ευ. Βενιζέλος: «Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για τα όσα συνέβησαν κατά τον χθεσινό διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου Σερβίας- Αλβανίας στο Βελιγράδι, δήλωσε:
«Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών και των εθνών. Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων, σφάλλει. Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις, να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».
Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Μολδαβίας Ναταλία Γκέρμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου