Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Μέλος της Αλβανικής μαφίας ο πιστολέρο του Μικρολίμανου (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Ναρκωτικά, όπλα και τράφικνγκ είναι μόνο μερικές από τις παράνομες δραστηριότητες του.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μανιακού κακοποιού Αρβερ Μπάκο, που «γάζωσε» με καλάσνικοφ το καφέ-μπαρ στο Μικρολίμανο.

Οι αστυνομικοί δειξάγουν έρευνες κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα κρατώντας στο χέρι τη φωτογραφία του μανιακού με το καλάσνικοφ.
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε τουλάχιστον πέντε οικίες, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έφοδοι σε σπίτια «γνωστών» συνεργών του.
Το γεγονός ότι ο Αλβανός κακοποιός δεν έχει μόνιμη κατοικία δυσκολεύει το έργο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ προβληματισμό προκαλούν οι διατάξεις που διέπουν τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του (παρότι τελικά αυτή αργά χθες το βράδυ διέρρευσε στα ΜΜΕ) τρία ολόκληρα 24ωρα μετά την επίθεση.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι κρύβεται σε απόμερο μέρος και περιμένει να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για να διαφύγει στην Αλβανία.
Την ίδια στιγμή, οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν ταυτοποιήσει δύο ομοεθνείς συνεργούς του σε άλλες υποθέσεις, τους οποίους επίσης αναζητούν.
Ποιος είναι ο Αλβανός πιστολέρο
Αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ σκιαγραφούν το προφίλ του πιστολέρο της πρωτοφανούς αιματηρής επίθεσης στο Μικρολίμανο ως εξής:
-Ο Αλβανός υπήκοος, ηλικίας 30 - 35 ετών, Αρβερ Μπάκο είναι άκρως επικίνδυνος και πιθανότατα κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη). Φέρεται να είχε συλληφθεί το 2009. Δρα με περισσή αδιαφορία και περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και δεν διστάζει να σκοτώσει όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Η απόρριψη από γυναίκα που βρισκόταν στο καφέ -μπαρ στο Μικρολίμανο φαίνεται να αποτέλεσε την αιτία για να «γαζώσει» ο δράστης το μαγαζί. Αυτόπτες μάρτυρες κατάθεσαν στις Αρχές ότι είδαν τον Αλβανό κακοποιό να διαπληκτίζεται με δύο κοπέλες, να αφήνει ένα χαρτονόμισμα και να φεύγει. Λίγα λεπτά μετά, επέστρεψε με το καλάσνικοφ στα χέρια και άνοιξε πυρ.
-Ηταν είκοσι λεπτά πριν από τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν ο δράστης φτάνει στο μαγαζί. Κάθεται στην μπάρα και πίνει τα ποτά του. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μίλησε με τις κοπέλες που θα χόρευαν στο μαγαζί, καθώς και με δύο ακόμα άτομα, πιθανότατα ομοεθνείς του, που συνάντησε εκεί.
-Οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη και σε άλλες τρεις επιθέσεις (Μεταξουργείο, Μιχαλακοπούλου και Αγιο Παντελεήμονα), καθώς είχε δράσει με το ίδιο «modus operandi» (πυροβολισμός με καλάσνικοφ), ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες του από κάμερες ασφαλείας που τον είχαν «πιάσει» στις παραπάνω περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βαλλιστική έρευνα έδειξε ότι είναι «καθαρό» το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στο καφέ μπαρ στο Μικρολίμανο, αλλά εκτιμάται ότι έχει πρόσβαση σε οπλοστάσιο από το οποίο τροφοδοτείται κάθε φορά με νέα πολεμικά τυφέκια για τις επιθέσεις του.
-Λίγα λεπτά πριν από τις 4, οι δύο νεαροί φεύγουν από το μαγαζί. Ο δράστης έμεινε μόνος με τις κοπέλες. Δέκα λεπτά αργότερα, αποχωρεί και ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», την ώρα που ο δράστης έβγαινε από το καφέ-μπαρ, χαμογέλασε στην κοπέλα που ήταν στην υποδοχή των πελατών.
-Σύμφωνα με την Κρατική Ασφάλεια ο δράστης είναι μέλος επικίνδυνης αλβανικής συμμορίας που δραστηριοποιείται στη σωματεμπορία και στο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ μελών της συμμορίας, πιθανότατα για τον έλεγχο των παράνομων δραστηριοτήτων.

Σοκαρισμένοι οι θαμώνες του καταστήματος
«Σωματικά είμαι καλά. Ψυχολογικά, όμως, δεν είμαι καθόλου καλά... Αν δεν δω τους φίλους και τις φίλες μου και όποιον άνθρωπο χτυπήθηκε να βγαίνουν όρθιοι από τα νοσοκομεία, δεν θα μου περάσει πότε αυτό που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά...».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Νίκο, έναν από τους θαμώνες του νυχτερινού κέντρου στο Μικρολίμανο, που έζησε από κοντά το μακελειό που προκάλεσε ο μανιακός δράστης. Ο ίδιος κατάφερε να παραμείνει αβλαβής βρίσκοντας καταφύγιο στην αποθήκη του μαγαζιού, ωστόσο τουλάχιστον 15 άνθρωποι δεν είχαν την ίδια τύχη... Συνολικά 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, εκ των οποίων δύο νεαροί σοβαρά. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε επιτυχείς εγχειρήσεις και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, όπως και οι υπόλοιποι τραυματίες.
«Η κόρη μου καθόταν με την παρέα της μέσα στο μαγαζί και η μουσική ήταν πολύ δυνατά. Ξαφνικά τα παιδιά που ήταν μαζί της άρχισαν να βλέπουν λάμψεις απ' έξω και νόμιζαν ότι ήταν βαρελότα. Η κόρη μου καθόταν με την πλάτη προς την έξω πλευρά. Κάτι ένιωσε στην πλάτη της. Ηταν από την τζαμαρία που είχε γίνει χίλια κομμάτια. Το παιδί μου έμεινε όρθιο - τόσο πολύ είχε σοκαριστεί. Την τράβηξε μία φίλη της πίσω από την κολόνα. Ζει από θαύμα. Είναι πραγματικά σοκαρισμένη...», μας μετέφερε η Κατερίνα, μητέρα της 21χρονης Σοφίας που το βράδυ της Παρασκευής έζησε από κοντά την αιματηρή επίθεση.
Η απίστευτη διάταξη
Οι διατάξεις του περσινού νόμου 4139/13 έχουν βάλει «φρένο» στη γρήγορη δημοσιοποίηση των στοιχείων και της φωτογραφίας του καταζητούμενου για το μακελειό στο μπαρ του Πειραιά.
Η δημοσιοποίησή τους πρέπει να γίνει με διάταξη που θα εκδώσουν οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά, αλλά, μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να περιμένουν 48 ώρες, γιατί ο δράστης έχει δικαίωμα να υποβάλει προσφυγή για να εναντιωθεί στη δημοσιοποίηση.
Με τις νομοθετικές αλλαγές, που στόχο είχαν να δώσουν περισσότερες εγγυήσεις σε υπόπτους και κατηγορουμένους, η γρήγορη δημοσιοποίηση παρέμεινε ως δυνατότητα μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατίας, εγκληματικής οργάνωσης και παραβίασης της νομοθεσίας για τη γενετήσια ελευθερία. Αντίθετα, δεν είναι εφικτή η γρήγορη δημοσιοποίηση στην περίπτωση της ανθρωποκτονίας ή απόπειρας ανθρωποκτονίας, όπως συνέβη με το μακελειό στον Πειραιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα, οι αρχές προχώρησαν σε θυροκόλληση της προοπτικής δημοσιοποίησης των στοιχείων, στην κατοικία του δράστη, έτσι ώστε να θεωρείται τυπικά ότι του κοινοποιήθηκε για να διαπιστωθεί εάν θα υποβάλει προσφυγή, κάτι που φυσικά θεωρείται αδύνατο να γίνει...
Αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και πληροφοριακό υλικό που θα μπορούσε να δώσει οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να έβλεπε τυχαία κάπου τον δράστη.
Εισαγγελικοί κύκλοι θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή του ν. 4139/13 (αφορά κυρίως την ποινική μεταχείριση των ναρκωτικών) και την επαναφορά των παλαιότερων ρυθμίσεων που επέτρεπαν την ταχύτερη δημοσιοποίηση και σε εγκλήματα κατά της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου