Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ. Η Ισχύς του Ελληνικού Πολιτισμού της Ηπείρου


Δελτίου Τύπου
Θα ήθελα προοιμιακώς να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας την Πρόεδρο της Unesco Τ.Λ.Ε.Ε. ερίτιμη και εκλεκτή κα Νίνα Διακοβασίλη και το Δ.Σ. του ομίλου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και την αδιάσειστη επιθυμία τους να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.
  
Η διάλεξη μου με τίτλο ''Η Ισχύς του Ελληνικού Πολιτισμού της Ηπείρου'' είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες ευεργέτες και στην υπερβάλλουσα σε κάλλος Ήπειρο, στην ιερή γη της Ελλοπίας και της πανάρχαιας Δωδώνης, την εθελοθυσιασθείσα ηρωίδα και ευεργετομάνα πατρίδα που συνετέλεσε με το αίμα της στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους. Ως εκ τούτους έρχομαι σαν ένας απλός προσκυνητής να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής για τις αναρίθμητες θυσίες της και στέκομαι ενώπιον της γονυκλινής.

Η Ισχύς του Ελληνικού πολιτισμού της Ηπείρου είναι ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και πολυδιάστατο και αν αξιοποιηθεί επαρκώς μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική εξωτερική πολιτική και να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο αδιάκοπος ελληνικός βίος τριών και πλέον χιλιετιών, η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, ο πολιτισμός και η ιστορία των αρχαίων πόλεων της Αντιγόνειας, της Νικόπολης, της Βερενίκης, του Βουθρωτού και της Φοινίκης καθώς επίσης και το πολιτιστικό και αναγεννησιακό μήνυμα που αυτές οι πόλεις μπορούν να κομίσουν στην ανθρωπότητα αποτελούν στρατηγική ήπιας ισχύος για την Ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου.

Το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών στελεχώνεται από έμπειρους και ικανούς Διπλωμάτες οι οποίοι είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με επιτυχία τον Ελληνικό Πολιτισμό της Ηπείρου στο εξωτερικό και παράλληλα να συντελέσουν στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής της Ηπείρου αναβαθμίζοντας τον ρόλο της και καθιστώντας την κόμβο επικοινωνίας και τόπο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Αδριατικής.



Πέτρος Δ. Καψάσκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου