Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αλβανία: Στα άδυτα του αντιπυρηνικού καταφυγίου του Χότζα

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το αντιπυρηνικό καταφύγιο του Χότζα.
Στα άδυτα του αντιπυρηνικού καταφυγίου του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα έχουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν όσοι το επιθυμούν, αφού από το περασμένο Σάββατο οι "πύλες" του καταφυγίου άνοιξαν για το κοινό, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Μάλιστα, ο κ. Ράμα κάλεσε στο άνοιγμα των μυστικών θυρών και ορισμένους από τους πρεσβευτές των πλέον σημαντικών δυτικών χωρών.
Το καταφύγιο βρίσκεται στο κέντρο το Τιράνων. Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του '70 τού προηγούμενου αιώνα, όταν η Αλβανία ετοιμαζόταν -κατά τον Χότζα- "να αντιμετωπίσει ολοκληρωτική επίθεση των υπερδυνάμεων".
Το καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους και διαθέτει 130 χώρους. Οι χώροι του είναι εξοπλισμένοι με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της εποχής. Εκεί μπορούσε να στεγαστεί όλη η κεντρική κομμουνιστική ηγεσία. Υπάρχουν γραφεία για τους ηγέτες και αίθουσα για τη σύγκληση της Βουλής. Άθιχτα είναι τα υπνοδωμάτια του Ενβέρ Χότζα και του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου. Το κεντρικό αυτό κρησφύγετο συνδεόταν με ειδικές σήραγγες με τα κεντρικά γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και τις κατοικίες των κομμουνιστών ηγετών.
Παρόμοια αντιπυρηνικά υπόγεια κρησφύγετα για την πρώην κομμουνιστική ηγεσία υπάρχουν και στις σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το κρησφύγετο της πόλης του Αργυροκάστρου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το οποίο σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων διαπερνά, κατά μήκος, όλο το μεσαιωνικό κάστρο και εκτείνεται στη συνέχεια κάτω από όλη την παλιά πόλη.
Την ίδια εποχή, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, από άκρη σε άκρη της Αλβανίας "φυτεύτηκαν" περισσότερα από 70.000 πολυβολεία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι το αντιπυρηνικό κρησφύγετο του δικτάτορα Χότζα στα Τίρανα, στις επόμενες βδομάδες, θα είναι ανοικτό για το κοινό ως εκθεσιακός χώρος, υπό τον τίτλο "Bunkart". Στη συνέχεια θα μετατραπεί σε μουσείο της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
Την ίδια μέρα, ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ανοιχτούν και οι φάκελοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας της κομμουνιστικής περιόδου, της διαβόητης Σιγκουρίμι.
Το θέμα αυτό επανέρχεται για πολλοστή φορά στην αλβανική επικαιρότητα και μονίμως προκαλεί τριγμούς στην αλβανική πολιτική σκηνή και την κοινή γνώμη, αφού, κατά γενική εκτίμηση, πολλοί από τους πρώην πράκτορες και συνεργάτες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών έχουν αναλάβει σημαντικά πόστα στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου