Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η Αλβανία θα ιδρύσει αντιτρομοκρατική διεύθυνση και θα εμβαθύνει τον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία

photoΗ Αλβανία αποφάσισε να ιδρύσει ειδική αντιτρομοκρατική διεύθυνση καθώς ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εντόπισαν άνοδο του θρησκευτικού και εθνοτικού εξτρεμισμού στη χώρα.Δεκάδες Αλβανοί αποφάσισαν πρόσφατα να συμμετάσχουν στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) σε Συρία και Ιράκ, ενώ οι μειονότητες Ελλάδος και πΓΔΜ έχουν διαμαρτυρηθεί πως έχουν βιώσει βιαιοπραγίες οι οποίες υποκινούνται από τον αλβανικό εθνικισμό.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την αλβανική κυβέρνηση, περιφερειακά και παγκόσμια, ειδικά καθώς υπάρχουν Αλβανοί πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι.
"Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα αυτό διεξοδικά. Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική διεύθυνση στην περιοχή", δήλωσε ο Ταχίρι στουςSETimes.
Η διεύθυνση θα έχει 104 μέλη τα οποία θα προσελκύσει από επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας, με επίκεντρο στις εκρήξεις που ταξινομούνται ως τρομοκρατικές ενέργειες.
Το έργο της διεύθυνσης θα επικουρείται από πρόσφατο νόμο κυρώσεων εναντίον πολιτών που συμμετέχουν σε συγκρούσεις στο εξωτερικό. Μέχρι ώρας, οι Αρχές έχουν συλλάβει εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ιμάμηδων, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στρατολόγηση και προπαγάνδα για επίτευξη τρομοκρατικών στόχων.
"Οι πρόσφατες συλλήψεις σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο είναι η σαφέστερη μαρτυρία της ανάγκης για από κοινού συνεργασία, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό στον πυρήνα", δήλωσε ο Ταχίρι.
Η αποτελεσματική συνεργασία στην επιβολή του νόμου θα αποτελέσει το κλειδί της επιτυχίας για τη νέα αυτή μονάδα, ανέφερε ο Φάτος Κλόσι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας.
"Η κρατική Υπηρεσία Ενημέρωσης [SHISH] έχει επί του παρόντος το δικαίωμα να συλλέγει πληροφορίες, ωστόσο δεν διαθέτει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται συνεργασία με την αστυνομία ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες. Για να γίνει [το έργο] πιο αποτελεσματικό, η νέα αντιτρομοκρατική διεύθυνση πρέπει να διατηρήσει συνεχή επαφή με την SHISH και τις διεθνείς υπηρεσίες εταίρους", δήλωσε ο Κλόσι στους SETimes.
Μερίδα ειδικών ανέφερε ότι το έργο της νέας διεύθυνσης θα πρέπει να συμπληρώνεται με προσπάθειες ενημέρωσης των πιστών, ώστε να μην παρασύρονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία οι οποίες βασίζονται σε ψευδείς θρησκευτικές υποσχέσεις.Τα μέλη της Αλβανικής Ισλαμικής Κοινότητας συμφώνησαν."Πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερη δουλειά προς την Αλβανική νεολαία, η οποία πρέπει να γνωρίζει ότι οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί πειρασμοί οι οποίοι προέρχονται από κάποια ριζοσπαστικά τμήματα στον κόσμο, δεν είναι τίποτε άλλο από ψεύτικες υποσχέσεις που τους καθιστούν εξαρτώμενους από βία, επιθετικότητα και βαρβαρότητα", δήλωσε ο Έντιθ Χαρτζί, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Αλβανικής Πολιτικής στα Τίρανα, στους SETimes.
"Οι λόγοι εμφάνισης θρησκευτικού εξτρεμισμού είναι η έλλειψη θρησκευτικής γνώσης και η παρερμηνεία των κειμένων. Αν δεν είναι ελεήμων, δεν είναι Ισλάμ. Ισλάμ και βία δεν συμβαδίζουν καθώς διαφορετικά δεν πρόκειται να παραμείνει Ισλάμ", δήλωσε ο Αχμέντ Καλάγια, ιμάμης στο Τέμενος Ρούγκα ε Καβάγιες στα Τίρανα, στους SETimes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου