Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Αλύκου:12 Δεκεμβρίου 2014: 24 χρόνια από μια λαϊκή εξέγερση κατά του κομμουνισμού

12 Δεκεμβρίου 2014: 24 χρόνια από μια λαϊκή εξέγερση κατά του κομμουνισμούΠέρασαν 24 χρόνια από την ημέρα αυτή. Κι όπως κάθε χρόνο συγκεντρωθήκαν μικροί και μεγάλοι στην «πλατεία Κύπρος», εκεί που υψώνονται το μνημείο της εξέγερσης κι αυτό των θυμάτων της δικτατορίας, για να ενθυμήσουν κι άλλη μια φορά τα γεγονότα των ημερών εκείνων.

Τελέστη η θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και ψάλει η επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής από τον Σεβασμιότατο Δημήτριο της Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου. Έχυσαν δάκρυα καημού και υπερηφάνειας στα μνήματα τους στο κοιμητήριο της Αγίας Βαρβάρας. Καταθέσαν στεφάνια, κράτησαν λόγους.
Εφέτος η «Πλατεία Κύπρος» ήταν κατάμεστη. Μέσα στους πολλούς πολίτες από κάθε κοινότητα της επαρχίας, από τους Αγίους Σαράντα και του Δελβίνου, αντίκριζες και τον Σεβασμιότατο Δημήτριο, τον Γ. Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νικόλα Κοτροκόη, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Ευάγγελο Ντούλε, τον  Πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο,  τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ Χριστάκη Κίτσιο, τον αντιπεριφερειάρχη Αυλώνας Ι. Χύσι, τον Δήμαρχο Αγίων Σαράντα Στέφανο Τσίπα, την πρόεδρο Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου,  τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Φράγκο Φραγκούλη, τους έπαρχους Φοινίκης, Μεσοποτάμου, Άνω και Κάτω Δρόπολης, πρόεδροι παραρτημάτων, πρόεδρος αδελφότητας Αλυκιωτών Μιχάλης Γιώτης  και άλλοι.
Άνοιξε την εκδήλωση ο έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καΐσης, ενώ μίλησε για την σημασία της  ημέρας, τα 24χρονα της λαϊκής εξέγερσης, η γραμματέας της επαρχίας Αλύκου, Βαλεντίνα Γιάννη. Χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Μπολάνος, ο Γ. Πρόξενος Ν. Κοτροκόης, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρ. Κίτσιος ο Αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας Ι. Χύσι , ο Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες και ο εκπρόσωπος των οικογενειών Βασίλης Μάσσιος.
Μετά ενός λεπτού σιγής κατατέθηκαν 27 στεφάνια απ’ όλους τους παράγοντες και τους εκπροσώπους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.
Στέφανα από τον Γ. Πρόξενο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον πρόεδρο της Ομόνοιας, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ και τους έπαρχους κατατέθηκαν και στο διπλανό μνημείο αφιερωμένη στα θύματα της δικτατορίας. Αυτοί που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και θανατώθηκαν στα χρόνια του κομμουνισμού.
Με απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου ανακηρύχτηκαν προσωπικότητες της Κοινότητας Αλύκου ο πολιτικός κρατούμενος Χαράλαμπος Κόκκαλης, ο διδάσκαλος  Σταύρος Ιωαννίδης και ο Γιώργος Παπάς(και οι τρεις μετά θάνατο).  

sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου