Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αλβανία: Ειδήσεις σε όλες τις γλώσσες των μειονοτήτων

Η αλβανική ραδιοτηλεόραση- RTSH-  θα παρέχει ενημέρωση  σε όλες τις γλώσσες των  μειονοτήτων στη χώρα


Η αλβανική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα αρχίσει να μεταδίδει τηλεοπτικά προγράμματα στις γλώσσες όλων των εθνοτικών κοινοτήτων: στα ελληνικά, στα σλαβικά των Σκοπίων, στα βλάχικα, στα σερβικά και στη γλώσσα των ρομά, γράφει το δημοσίευμα.


Η είδηση προέρχεται από τον Χρήστο Γκόζη, μέλος της κρατικής επιτροπής, που εκπροσωπεί τη μειονότητα των Βλάχων στην Αλβανία, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινοτήτων της χώρας.

«Η διαδικασία έχει μόλις αρχίσει. Από τον Ιανουάριο η τηλεόραση, θα έχει μία κάρτα σε όλες τις μειονοτικές γλώσσες  και στη συνέχεια θα παρουσιάζει εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή, επάνω σε θέματα πολιτισμού και παραδόσεων των μειονοτήτων», σύμφωνα με τον Cristo Gozzi.

Πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που είχε με τις δομές της ενημέρωσης στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης, Αρμπέν Ντοσάι, έχει δοθεί το πράσινο φως και τώρα βρίσκεται σε αναμονή  η εκτέλεση της σύμβασης.

Είναι ένα θετικό βήμα, όπως σημειώνεται, ενόψει  της ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια ένδειξη του σεβασμού, στα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου