Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

28.3.1997, η τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη την Αλβανία

28.3.1997
Η ημέρα αυτή είναι γνωστή στην αλβανική ιστορία ως η ‘’μαύρη’’ Παρασκευή .
Δύο πλοία, το ένα ιταλικό πολεμικό με το όνομα «Sibilla», το άλλο το καράβι «Kater i Rades», στο οποίο επιβαίνουν Αλβανοί μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, σε μια νέα πατρίδα. Τότε η ιταλική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό να παρεμποδίζει, στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στις δύο χώρες, τα πλοία τα οποία μετέφεραν λαθρομετανάστες.
Στα στενά του Οτράντο, 25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Απουλίας, το ιταλικό πολεμικό πλοίο εμβολίζει και βυθίζει το αλβανικό πλοίο. Πεθαίνουν 108 άνθρωποι. Θα βρεθούν τα πτώματα μόνο των 81 από αυτούς, ανάμεσα στους οποίους 61 γυναίκες και παιδιά.
sot_mbushen_15_vjet_nga_tragje
Ο Εισαγγελέας Veto Vignola ισχυρίστηκε ότι για την λεγόμενη «τραγωδία του Οτράντο», δεν είναι υπεύθυνη η ιταλική πλευρά, αλλά οι Αλβανοί …αυτοκτόνησαν , δεδομένου ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του πλοίου «Sibilla» για να σταματήσουν και να τους παρασχεακόμη να δοθεί δικαιοσύνη.
Το «Kater i Rades» κουβαλούσε στα αμπάριαθεί η αναγκαία βοήθεια. 18 χρόνια μετά την τραγωδία οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν  του το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, έμεινε όμως στην ιστορία ως μια από τις πιο τραγικές στιγμές της μετανάστευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου