Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Σε ποιους θα δίνεται ελληνική ιθαγένεια

Τα επόμενα θεσμικά βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με ρυθμίσεις για τους πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Μαρτίου.

Από το έγγραφο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τάχιστα νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες και η απόδοση ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας τον Ν. 3838/2010 και λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του ΣτΕ του 2013 (σ.σ. πρόκειται για τη γνωστή απόφαση που είχε κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 3838/2010, γνωστού και ως «νόμου Ραγκούση»).
 Ως προς τα ζητήματα της ιθαγένειας, με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, γίνεται γνωστό ότι θα τεθούν υπό επανεξέταση στο σύνολό τους οι διατάξεις περί απόδοσης ιθαγένειας για την τροποποίηση της νομοθεσίας.
Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Βούτσης επισημαίνει εξαγγελία της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης η απόδοση της ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και φοιτούν ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία, τροποποιώντας το σχετικό άρθρο 1Α του Ν. 3838/2010, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση 460/2013 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός, με την ίδια τροποποίηση θα καλυφθούν με μεταβατική διάταξη και περιπτώσεις απόδοσης ιθαγένειας που έχουν παραμείνει εκκρεμείς, μετά το πάγωμα των διαδικασιών από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει αναμονής έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ επί του ζητήματος.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητώντας να ενημερωθεί ποιες ρυθμίσεις θα προωθήσει η κυβέρνηση για πολίτες τρίτων χωρών και τον Κώδικα Ιθαγένειας. Η βουλευτής θύμιζε στην ερώτησή της ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο νόμου για να ρυθμίσει εκκρεμή και επείγοντα ζητήματα για τους πολίτες τρίτων χωρών και θα συμπεριελάμβανε και σημαντικές διατάξεις για τον Κώδικα Ιθαγένειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου