Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αδειάζει η Αλβανία. Μαζικές φυγές Αλβανών για ένα καλύτερο μέλλον στην Γερμανία

Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί αποφασίζουν καθημερινά να εγκαταλείψουν  την Αλβανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του έδωσε σε δημοσιότητα η Γερμανία, μόνο κατά το μήνα Μάρτιο, στην Γερμανία ζήτησαν άσυλο 3020 Αλβανοί πολίτες, καθιστώντας την τέταρτη εθνικότητα αιτούντων άσυλο στην Γερμανία.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο με τους Αλβανούς του Κοσόβου, οπού είναι η πρώτη εθνικότητα, μπροστά ακόμα και από τους σύρους. Μόνο κατά το μήνα Μάρτιο 11729 Κοσοβάροι ζήτησαν άσυλο στην Γερμανία, την ίδια ώρα που ο αριθμός των Σύρων ήταν 4670 άτομα.
Ολόκληρες περιοχές της Αλβανίας αδειάζουν. Στην πόλη του Κουκές από την αρχή του χρόνου 1700 Αλβανοί έχουν φύγει από την πόλη για να ζητήσουν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης.
Άλλα και ο νομός της Αυλώνα υποφέρει από αυτό το φαινόμενο. Η παραλιακή κωμόπολη του Ορικουμ άλλα και τα γύρω χωριά έχουν ερημώσει , καθώς δεκάδες νέοι με τις οικογένειες τους έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Η κατάσταση μoιάζει να χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Το Αλβανικό Υπουργείο Εσωτερικόν ανακοίνωσε ότι μόνο τα τελευταία δυο 24ωρα έχουν σταματήσει σε όλους τούς συνοριακούς σταθμούς 750 πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν εντός την ζώνης Σένγκεν, άλλα δεν διάθεταν τα απαραίτητα  έγγραφα για να μπουν στις χώρες τις Σένγκεν. Επίσης το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν τα μετρά και οι έλεγχοι στα σύνορα με σκοπό την αποτροπή μαζικής φύγεις , για μετανάστευση προς τις χώρες τις Σένγκεν, κάνοντας χρήση των ελευθέριων μετακίνησης.
Όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει εδώ στο Albanians.gr δεν επαρκεί μόνο το Αλβανικό βιομετρικό διαβατήριο για να ταξιδέψει κανείς στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, άλλα χρειάζονται και άλλα δικαιολογητικά , καθώς και ένα χρηματικό πόσο.Για άλλη μια φορά, το Αλβανικό Υπουργείο Εσωτερικόν έκανε έκληση στους Αλβανούς πολίτες να σεβαστούν τους κανόνες της εισόδου στην Ζώνη Σένγκεν.
Και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αλβανία τόνισε ότι είναι αδύνατο οι Αλβανοί πολίτες να καταφέρουν να πάρουν άσυλο στην Γερμανία.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, και μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Δεν ει ναι λίγες οι Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προειδοποίηση οτι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Αλβανία μπορεί να αποκλειστεί προσωρινά από το καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης. Και αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσης για την Αλβανία, πολίτικες, οικονομικές, κοινωνικές, και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της χώρας μας προς ένταξη στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου