Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Συνομιλίες Ράμα-Βούτσιτς στις Βρυξέλλες

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε την επιθυμία των Τιράνων να συνεργαστούν με τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των περιφερειακών σχεδίων στον τομέα των υποδομών.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έντι Ράμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σε ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρεται ότι συζήτησαν τα κοινά σχέδια των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία θα παρουσιάζονταν στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών αυτών και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για το έργο του αυτοκινητοδρόμου Νις-Πρίστινα-Δυρράχιο, της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη και την Ιόνια-Αδριατική οδό που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αλβανία το Μαυροβούνιο και την Κροατία.
Ο κ. Ράμα τόνισε ότι οι σχέσεις Αλβανίας-Σερβίας είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
«Η Σερβία και η Αλβανία πρέπει να κοιτάξουν μπροστά», τόνισε ο κ. Ράμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε μαζί στα Βαλκάνια ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία έκαναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ευρώπη».
Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει και να υποστηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να στηρίξει τα έργα αυτά ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία των χωρών μας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία στα τέλη Μαΐου, όπου θα λάβει μέρος στην σύνοδο του SECP που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Ισα Μουστάφα, με τον οποίο συζήτησε για τα κοινά έργα.
Ο κ. Ράμα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς με τον οποίο συζήτησαν την υλοποίηση έργων στην Ιόνια-Αδριατική Οδό και κοινά σχέδια στον τομέα του τουρισμού.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία συζήτησε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και το έργο της κυβέρνησης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Αλβανίας ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου