Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

H Αλβανία, δίοδος για την Ευρώπη για τους μετανάστες από τη Συρία

Μετανάστες από ασιατικές χώρες και πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνης της Συρίας, φτάνουν καθημερινά στο αλβανικό έδαφος από τα σύνορα με την Ελλάδα. Η Αλβανία αποτελεί περιοχή διέλευσης προς το Μαυροβούνιο , από όπου συνεχίζουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία Αργυροκάστρου, την διακίνηση τους, αναλαμβάνουν οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων, κυρίως Αλβανών, που δρουν και στις δύο πλευρές των ελληνο-αλβανικών συνόρων, κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου.

Από τις ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας Αργυροκάστρου, προκύπτει ότι από τις αρχές του χρόνου η αλβανική αστυνομία κατάφερε να συλλάβει στην αλβανική μεθόριο μόλις 180 μετανάστες, την στιγμή που καθημερινά φτάνουν εκεί κατά δεκάδες. Επιπλέον, στις ανακοινώσεις αναφέρεται συχνά πως οι μετανάστες επαναπροωθούνται στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν υφίσταται τέτοια πρακτική.
Επιβεβαιωμένες πηγές, οι οποίες δε θέλουν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως οι εξαθλιωμένοι μετανάστες που πέφτουν στα χέρια της Αστυνομίας, μεταφέρονται από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα σε δύο κέντρα συγκέντρωσης στη Μέση Αλβανία. Επωφελούμενοι, όμως από το καθεστώς ελεύθερης εξόδου για προσωπικές ανάγκες, οι μετανάστες εγκαταλείπουν τα κέντρα συγκέντρωσης και με τη βοήθεια των κυκλωμάτων, συνεχίζουν την πορεία τους προς Μαυροβούνιο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί μετανάστες εύχονται να τους πιάσει η αστυνομία εφόσον θα κάνουν με ασφάλεια και χωρίς κόστος το ήμισυ του δρόμου μέχρι το Μαυροβούνιο.
ΠΗΓΗ https://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/61372-metanastes-albania-syria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου