Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ράμα: Πιστεύουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Σερβία

Η Αλβανία και η Σερβία να γίνουν στο μέλλον, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνει ο Έντι Ράμα ενόψει της επίσκεψης Βούτσιτς στα Τίρανα.

Ράμα: Πιστεύουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τη ΣερβίαΤη βεβαιότητα ότι η Αλβανία και η Σερβία μπορούν να οικοδομήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας κατά το πρότυπο της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Danas" του Βελιγραδίου.


"Πιστεύουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Σερβία, για να προχωρήσουμε από κοινού την οδό της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχοντας την πεποίθηση ότι η Σερβία και η Αλβανία μπορούν να αποτελέσουν για τα Βαλκάνια ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία για την Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα απέδωσε ιστορική σημασία στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα Τίρανα. "Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να προχωρήσουμε στην οδό που χαράχτηκε για τα Βαλκάνια, στο Βερολίνο, τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ. σύνοδος ηγετών Δυτικών Βαλκανίων), υπό τη διορατική ηγεσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ" επισήμανε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη στο όραμα και τη βούληση της Γερμανίδας καγκελαρίου για το μέλλον των Βαλκανίων διότι η συνεργασία Σερβίας και Αλβανίας θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον των λαών των δύο χωρών, αλλά και το μέλλον του εγχειρήματος της ενωμένης Ευρώπης".

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποιεί, αύριο, διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών που Σέρβος πρωθυπουργός επισκέπτεται τα Τίρανα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η επίσκεψη αυτή είναι ανταπόδοση της επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, τον περασμένο Νοέμβριο. Εκείνη η επίσκεψη είχε επεισοδιακή κατάληξη, όταν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Βούτσιτς εξοργίστηκε από την αναφορά που έκανε ο ομόλογός του της Αλβανίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας αγενή τη συμπεριφορά του Έντι Ράμα.

Ο σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού Σκελτσέν Μαλίτσι, σε δήλωσή του στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου (RTK), παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην κοινωνία της Αλβανίας, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες, για την επίσκεψη Βούτσιτς, αναφέρει ωστόσο ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν επεισόδια.

Ο Σκελτσέν Μαλίτσι αναφέρθηκε και στην επεισοδιακή κατάληξη της επίσκεψης Ράμα στο Βελιγράδι, κάνοντας μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, "η επίσκεψη Ράμα στη Σερβία χρησίμευσε για να αλλάξει η εικόνα που είχαν για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, οι Αλβανοί του Κοσόβου, οι οποίοι μέχρι τότε δεν τον εμπιστεύονταν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου