Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

“Πραξικόπημα” Βαρουφάκη με την Παναρίτη – Σφήνα η Αλβανία να πάρει τη θέση του ΔΝΤ

“Πραξικόπημα” Βαρουφάκη με την Παναρίτη – Σφήνα η Αλβανία να πάρει τη θέση του ΔΝΤΗ υπόθεση Παναρίτη φαίνεται ότι έχει ουρά και μάλιστα με περίεργες προεκτάσεις σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Όλα αυτά καθώς ο κ. Βαρουφάκηςφαίνεται ότι είχε σπεύσει να διορίσει την Έλενα Παναρίτη στο ΔΝΤ πολύ καιρό πριν.

Μπορεί οι αντιδράσεις που έφεραν την παραίτησή της να κορυφώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο όμως η υπόθεση ξεκινάει ως φαίνεται αρχές Μαϊου.
Ήταν αρχές Μαϊου σύμφωνα με την αποκάλυψη που κάνει μέσα από τη στήλη του στα Νέα ο Γιώργος Παπαχρήστου όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε όλα τα σχετικά διαπιστευτήρια, αλλά και την σχετική επιστολή διορισμού της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ.
Με λίγα λόγια η “ψηφοφορία” που έγινε μεταξύ των μελών του Οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Πρωθυπουργού ήταν για τα... μάτια. 
Μόνο για τους τύπους έγινε καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πάρει ήδη πρωτοβουλία και είχε διορίσει την Έλενα Παναρίτη.
Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαχρήστου, έρχεται από εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή του ΔΝΤ η οποία προσθέτει και κάτι ακόμη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει τώρα να στείλει επιστολή ανάκλησης του διορισμού της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ και να προτείνει άλλο πρόσωπο.
Όμως από τη μεριά του ΔΝΤ το μήνυμα από τον δεύτερο της ιεραρχίας Ντέιβιντ Λίπτον είναι σκληρό. “Να μην βιαστεί να στείλει νέο εκπρόσωπο στο ΔΝΤ” και κάπου εδώ ξεκινούν τα... δύσκολα.
Ουσιαστικά το μήνυμα αυτό δείχνει τον εκνευρισμό του Ταμείου για τη στάση της ελληνικής πλευράς ο Ν. Λίπτον λέει τώρα ότι “θέλει να συζητήσει το θέμα με τη Γενική Διευθύντρια (την Κριστιν Λαγκάρντ)” και το ερώτημα είναι εάν υπάρχει πλέον εμπλοκή στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Γενικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, καθώς ήδη εκεί διεκδικεί μια θέση η Αλβανία.