Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Κ. Γκιουλέκας: Επιτέλους η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει.

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Δικηγόρος - Δημοσιογράφος
Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Δελτίο Τύπου 27.08.2015

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Με αφορμή την καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας ο βουλευτής ΝΔ της Α Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας έκανε την εξής δήλωση:


"Μία ακόμη πράξη ωμότητας και αίσχους ήρθε να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο ανθελληνικών προκλήσεων που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια από την αλβανική πλευρά.
 

Με περισσό θράσος, χθες το ξημέρωμα, οι αλβανικές αρχές κατεδάφισαν το ναϊδριο του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι καταπατούν κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

Μάλιστα, η πρόκληση παίρνει άλλες διαστάσεις όταν ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δικαιολογεί την κατεδάφιση και χαρακτηρίζει την ορθόδοξη εκκλησία που μόλις ισοπέδωσαν ως… «γκαράζ»! 

Αναμφισβήτητα, οι τελευταίες προκλήσεις των Τιράνων επαναφέρουν σκληρές μνήμες από άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα…

Μόλις λίγους μήνες πριν, η αλβανική κυβέρνηση προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας  για τα θαλάσσια σύνορα, συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας, αμφισβητώντας ευθέως τις ελληνικές έρευνες στο Ιόνιο ως παραβίαση των αλβανικών συνόρων και ζητώντας ακόμη και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο!

Δύο περίπου χρόνια πριν, σκηνές αγριότητας εξελίχθηκαν και στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, όπου άδειασαν τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες και προσκυνητάρια, ενώ γκρέμισαν ακόμη και το καμπαναριό. 

Πώς να ξεχάσουμε, επίσης, την άγρια δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, την μετατροπή του Ιερού Ναού του Αγίου Μιχαήλ στην ίδια περιοχή σε στάβλο, την προσβολή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από τους τσάμηδες σε παλιότερη επίσκεψή του στην Αλβανία, αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις με χάρτη που εμφανίζει την «Μεγάλη Αλβανία», η οποία περιλαμβάνει πολλά εδάφη της Βορείου και Ηπειρωτικής Ελλάδας – χάρτης ο οποίος περιλαμβάνεται μέχρι και στα επίσημα νέα σχολικά βιβλία –.

Και να προσθέσουμε στον ατέλειωτο κατάλογο των προκλήσεων το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει ακόμη να λειτουργήσει το επί χρόνια έτοιμο νεκροταφείο των πεσόντων μαχητών του 1940-’41 στην περιοχή της Κλεισούρας, ενώ αδιαφορούν μπροστά στον βανδαλισμό μνημείων, όπως συνέβη, με το ελληνικό μνημείο και το εκκλησάκι στο ηρωϊκό Ύψωμα 731, τα οποία ακραία στοιχεία τα κατέστρεψαν.

Παρακολουθώντας πολύ στενά επί δεκαετίες, μετά από πολλές επιτόπιες επισκέψεις μας αλλά και αναφορές και Ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, τα ζητήματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, παρακολουθεί σχεδόν παθητικά όλες αυτές τις προκλήσεις και αντιδρά με ρηματικές δηλώσεις γενικού χαρακτήρα οι οποίες δεν πτοούν την αλβανική πλευρά.

Τέτοιες προκλήσεις δεν αποτελούν πλέον αγκάθια στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά θέτουν την Αλβανία -μια χώρα που θέλει να συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα και, μάλιστα, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση-  ενώπιον των ευθυνών της μπροστά στην διεθνή κοινότητα. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται την ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των θρησκευτικών ελευθεριών των Βορειοηπειρωτών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

H ελληνική πλευρά οφείλει να αντιδράσει αποτελεσματικά σε αυτές τις προσβολές και αυτές τις ανθελληνικές προκλήσεις και να διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 
Δεν θα σταματήσουμε και δεν θα κουραστούμε να το θέτουμε ως ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας, όπως κάναμε πολλές φορές και στο παρελθόν".
Θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε στο σημείο αυτό και την δήλωση του Γενικού Προέδρου της «Ομόνοιας» Λεωνίδα Παππά για την κατεδάφιση του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας, προκειμένου να βοηθήσουμε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού:


«Η κατεδάφιση του  Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας σήμερα τα ξημερώματα, από την Πολεοδομική Αστυνομία, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από τα Τίρανα, αποτελεί βάρβαρη πράξη αυταρχισμού της Αλβανικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για βιασμό της πνευματικής ζωής και της ιστορίας της Χειμάρρας.  

Καλούμε τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτου θρησκεύματος και  εθνικότητας, να αντισταθεί στην κυβερνητική αλαζονεία που θέλει να μετατρέψει τους ιερούς χώρους σε πολιτικά βάθρα αντιπερισπασμού, καλλιεργώντας εθνικά και θρησκευτικά μίση για εσωτερική κατανάλωση και όχι μόνο.

Καλούμε τους ελληνικής καταγωγής  αλλά και όλους τους ορθοδόξους  βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας να αποστασιοποιηθούν  από τις επιθέσεις που δέχεται η Ορθοδοξία στην Αλβανία  από την κυβέρνηση Ράμα – Κοκδήμα, ως ελάχιστο χρέος που έχουν στους προγόνους τους, την ιστορία αλλά και στους ψηφοφόρους τους". 


Λεωνίδας  Παππάς 
Γενικός Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Από το Γραφείο Τύπου
Τα ερείπια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας μέσα στα οποία είναι θαμμένα ιερά σκεύη και εικόνες...
Στο ηρωϊκό Ύψωμα 731 (από παλαιότερη επίσκεψη). Δίπλα στο εκκλησάκι και τη θρυμματισμένη επιγραφή που θυμίζει τους ήρωες πεσόντες του 1940-'41...



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ:  Αγίας Σοφίας 46 ,Τ.Κ 54623, Θεσσαλονίκη
ΤΗΛ: 2310 271.510  271.610 /  ΦΑΞ: 2310 270.300

site: www.gioulekas.gr  - e-mail: info@gioulekas.gr